Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει, πλέον, και το ποσοστό θετικότητας

Rapid test
Rapid test / Πηγή: Intime

Αλλαγή θα υπάρξει από την επόμενη εβδομάδα στην καθημερινή ενημέρωση που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ ανακοινώνοντας τα νέα κρούσματα κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ το ποσοστό θετικότητας, ένας σύνθετος υπολογισμός καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ημέρα δειγματοληψίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας με αφορμή την παρατήρηση ότι τα επίπεδα θετικότητας τα Σαββατοκύριακα διαφέρουν από τα επίπεδα θετικότητας τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. «Τα επίπεδα θετικότητας έχουν μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα. Το Σαββατοκύριακο εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις, καθώς λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό (σ.σ. θετικότητας) όμως είναι μεγαλύτερο, καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ είναι εκείνοι με τα πιο έντονα συμπτώματα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προαναγγέλλοντας την καθημερινή ενημέρωση εκ μέρους του ΕΟΔΥ για τον δείκτη θετικότητας.

Τι είναι ο δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας δείχνει τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και είναι μια σημαντική παράμετρος για την παρατήρηση της εξάπλωσης του ιού. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί στις αρχές του φθινοπώρου στο όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη, και αυτό είναι το 4%. Από τότε, βέβαια, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε σε διψήφια ποσοστά -και μάλιστα αρκετά υψηλά-, καταδεικνύοντας την ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού που παρατηρήθηκε στη χώρα το προηγούμενο διάστημα. 

Μαγιορκίνης: Μείωση κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα

Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με τον ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».

«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ