Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες - Ποιες βεβαιώσεις θα εκδίδονται με λίγα κλικ (ΦΕΚ)

Πηγή: ΑΠΕ

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προστίθενται στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη σε ΦΕΚ

Οπως ορίζει η απόφαση, από τις 30 Οκτωβρίου 2024 θα χορηγείται ηλεκτρονικά βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση στις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και από τις 30 Ιουνίου 2024 η βεβαίωση απογραφής για αμειβόμενους με τίτλο κτήσης μέσω διαδικτύου.

Χορήγηση ηλεκτρονικής βεβαίωσης προϋπηρεσίας για χρήση στις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ

1. Η βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση στις υπηρεσίες του Α.Σ.Ε.Π. σε αποκλειστικά μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) και σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α., που έχουν και χρόνο μισθωτής απασχόλησης, εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

2. Η βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά για χρήση στις υπηρεσίες του Α.Σ.Ε.Π. και δεν αποτελεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωση ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

3. Κατ’ εξαίρεση, η βεβαίωση μπορεί να εκδίδεται μετά από αίτηση των ασφαλισμένων στις Οργανικές Μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον υπάρχει διάστημα ασφάλισης το οποίο δεν απεικονίζεται ή δεν απεικονίζεται ορθά στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

4. Η παραγωγική λειτουργία της υπηρεσίας εκκινεί στις 30/10/2023.

Χορήγηση ηλεκτρονικής βεβαίωσης απογραφής για αμειβόμενους με τίτλο κτήσης μέσω διαδικτύου

1. Η βεβαίωση απογραφής για αμειβόμενους με τίτλο κτήσης χορηγείται σε ασφαλισμένους που είτε δηλώνουν υπεύθυνα την πρόθεση παροχής υπηρεσιών αμειβόμενου με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), είτε υποβάλλουν αντίγραφο της σύμβασης τους ηλεκτρονικά, και εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Κατ’ εξαίρεση, η βεβαίωση μπορεί να εκδίδεται μετά από αίτηση των ασφαλισμένων στις Οργανικές Μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοσή της ηλεκτρονικά.

2. Η παραγωγική λειτουργία της υπηρεσίας εκκινεί στις 30/06/2024.

Διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων

Οι ασφαλισμένοι εισέρχονται στην υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και καταχωρήσουν τον Α.Μ.Κ.Α.

Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και υποβάλουν το αίτημα για χορήγηση βεβαίωσης. Σε περίπτωση που τα στοιχεία που εμφανίζονται στην υπηρεσία πρέπει να τροποποιηθούν, οι ασφαλισμένοι χρήστες θα πρέπει πρώτα να τα διορθώσουν.

Στη βεβαίωση αποτυπώνονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, ο Α.Μ.Κ.Α., ο Α.Φ.Μ., και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ή άλλου μέσου απόδειξης στοιχείων ταυτότητας.

Η βεβαίωση φέρει το λογότυπο του e-Ε.Φ.Κ.Α., αριθμό πρωτοκόλλου, μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας του Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. ή οποιουδήποτε οργάνου αυτός εξουσιοδοτήσει, καθώς και μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της υπηρεσίας. Εκτύπωση της βεβαίωσης γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή με ισχύ ακριβούς αντιγράφου από τους φορείς του δημοσίου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Η βεβαίωση φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης. Παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης της βεβαίωσης μέσω εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr)

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ:

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ