Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ντόρης Μαργέλλος: Εφυγε ο δημιουργός του 48 Τhe Restaurant

Ο Ντόρης Μαργέλλος
Ο Ντόρης Μαργέλλος

Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή, στην Ελβετία, ο Ντόρης (Θεόδωρος) Μαργέλλος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, το «48 The Restaurant» στην Αθήνα. O Ντόρης Μαργέλλος ήταν ένας πολυσχιδής και τολμηρός επιχειρηματίας, με δραστηριότητες σε αγροτικές επιχειρήσεις -και όχι μόνο- εντός και εκτός συνόρων, φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και λάτρης της υψηλής μαγειρικής. 

Αφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του με το «48 The Restaurant», στην Αρματολών και Κλεφτών 48 στους Αμπελόκηπους, ένα εστιατόριο μπροστά από την εποχή του, όπως το χαρακτήρισαν πολλοί, στο οποίο η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνδυαζόταν άψογα με τις διεθνείς τάσεις, προσφέροντας ένα μοναδικό γαστρονομικό αποτέλεσμα, διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια.

Το εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2003, μόλις λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και έγινε πολύ σύντομα στέκι εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών, εκδοτών και πολλών άλλων, διάσημων και μη, που περίμεναν ακόμα και μήνες για να μπορέσουν να απολαύσουν το μενού του.

Αξέχαστη έχει μείνει η βραδιά του 2004 που ο εκ των κορυφαίων σεφ στον κόσμο, Ζοέλ Ρομπισόν, έφτασε στην Αθήνα με το ιδιωτικό τζετ του Ντόρη Μαργέλλου και μαγείρεψε στο «48 The Restaurant» ένα ειδικό μενού με κόστος 500 ευρώ κατ' άτομο, με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ των σκοπών του Κολλεγίου Αθηνών. Ανάλογη βραδιά ακολούθησε αργότερα εκείνη τη χρονιά, αυτή τη φορά με προσκεκλημένο τού Ντόρη Μαργέλλου τον επίσης εκ των κορυφαίων σεφ, Ισπανό Φεράν Αντριά. To «48 The Restaurant» μπορεί να έκλεισε το 2008, ωστόσο στα περίπου 5 χρόνια λειτουργίας του έγινε σημείο αναφοράς.

Ο Ντόρης Μαργέλλος τα τελευταία αρκετά χρόνια ζούσε στο εξωτερικό, με τη σύζυγό του Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, έχοντας πουλήσει την περίφημη «λευκή έπαυλη» στο Κολωνάκι. Είχε σπίτια σε Μονακό, Λονδίνο και Γενεύη, ενώ αρκετές φορές διέμενε στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια είχε ως κύρια δραστηριότητά του την επενδυτική εταιρεία συμφερόντων του IJ Partners, την οποία ίδρυσε το 2009 με έδρα τη Γενεύη. 

Χρ. Πέσκιας: Γιατί το «48» κράτησε λίγο

Ένας από τους ανθρώπους που συνεργάστηκε στενά με τον Ντόρη Μαργέλλο ήταν ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. Μάλιστα, σε συνέντευξή του είχε μιλήσει με θέρμη για τον Ντόρη Μαργέλλο και το πώς έφτασαν να συνεργαστούν στο «48».

Όπως είχε πει ο Πέσκιας, «όταν άνοιξε το “48 Τhe Restaurant” έγινε πάταγος. Υπήρχε λίστα αναμονής για τα τραπέζια και οι δημοσιογράφοι έγραφαν διθυράμβους για μια νέα ελληνική κουζίνα που ανέτειλε. Το εστιατόριο θα μπορούσε να είναι το απόλυτο επιχειρηματικό hit. Όχι για τον Ντόρη Μαργέλλο. Διατηρούσε πάντα τα ίδια υψηλά στάνταρντ, έφερνε τα κρέατα από το εξωτερικό, είχε τους καλύτερους προμηθευτές, τα κρασιά του υπήρχαν μόνο στις exclusive κάβες του Λονδίνου, το service δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το Παρίσι και πλήρωνε όλους στην ώρα τους ακόμα και όταν το εστιατόριο ήταν κλειστό».

Ενώ στην ερώτηση «γιατί το "48" κράτησε λίγο;» ο Χριστόφορος Πέσκιας είχε απαντήσει: «Η απάντηση είναι μία. Κάθε εστιατόριο είναι η εποχή του. Και το “48” ήταν η δική του εποχή. Ίσως να την καθόρισε και λίγο. Αν και ποτέ κανείς δεν το ομολόγησε, το “48” είχε πολλούς που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο».
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ