Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρισμένη στα τρία η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Ερμού λόγω lockdown
Lockdown / Πηγή: Intime

Μια από τις πιο έντονες ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εισηγούνται στην κυβέρνηση τα μέτρα τα οποία τα μέλη της επιτροπής προτείνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι διαφωνίες στον τρόπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη νέα συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά το ό,τι τυπικά βρισκόμαστε σε lockdown, διατυπώθηκαν εξαρχής και έφτασαν μέχρι την ψηφοφορία.

Μια ομάδα μέλη της επιτροπής, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τάχθηκε υπέρ της «καθαρής» λύσης ενός σκληρού, αληθινού lockdown όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου για δυο εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία. Η ομάδα αυτή των επιστημόνων θεωρεί ότι η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και η χαλάρωση με την ανοχή της κυβέρνησης είναι  η κύρια αιτία διάδοσης της πανδημίας, καθώς δεν παράγει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να παραχθούν σε συνθήκες lockdown. Ετσι, το πρόβλημα του εγκλεισμού παρατείνεται, μεγάλο μέρος της οικονομίας παραμένει κλειστό κι επιβαρύνει πάρα πολύ τις προσπάθειες ανάταξης που θα γίνουν μετά την πανδημία χωρίς - το σημαντικότερο - να επιτυγχάνονται τα αποτελέσματα που όλοι περίμεναν.

Μια άλλη ομάδα λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν οριζόντια εφαρμογή των μέτρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνουν ότι η διασπορά επεκτείνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και θεωρούν ότι η οριζόντια εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα σταματήσει αυτή την επέκταση.

Κάποια άλλα μέλη της επιτροπής, αντιτάχθηκαν στην οριζόντια εφαρμογή και πρότειναν μια σχετική αυστηροποίηση των μέτρων, όχι ολικό lockdown, αλλά εντατικοποίηση των ελέγχων. Το βασικό επιχείρημα των τελευταίων είναι ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει μαζική επιβολή προστίμων, ούτε δέσμευση όλων των ανθρώπινων πόρων στο κυνήγι των παραβατών του lockdown.

Η επιτροπή μπήκε σε συζήτηση για τα μέτρα που θα προτείνει, καθώς σε ψηφοφορία η τρίτη πρόταση υπερίσχυσε, και διαμόρφωσε κάποιες προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκε η κυβέρνηση, τις τροποποίησε όπου υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο και τις εξήγγειλε δια στόματος Βασίλη Κικίλια και Νίκου Χαρδαλιά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ