Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν για χάρτες πλημμύρας: Δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ με την οποία διασφαλίζεται η καλή ετοιμότητα για τους κινδύνους πλημμύρας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των σχεδίων για τα ύδατα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ για προσφυγές κατά Ελλάδας: Στις 30 Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι χάρτες πλημμύρας - Είχαμε ενημερώσει

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, βάσει των οδηγιών: η μία αφορά τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων και η άλλη τους χάρτες. «Πρόκειται για δύο διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επειδή οι νομικές υποχρεώσεις εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, εξετάζουμε και τα δύο και λαμβάνουμε μέτρα και διαδικασίες επί παραβάσει και για τα δύο», εξήγησε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος εξήγησε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Επιτροπής και των Αρχών των κρατών-μελών για τις διαδικασίες επί παραβάσει δεν δημοσιοποιείται. Τόνισε, τέλος, ότι για την Επιτροπή σημασία έχει το αποτέλεσμα και όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Επιτροπή λαμβάνει τα μέτρα της.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών και των κινδύνων πλημμύρας, αντίστοιχα. Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού περιλαμβάνουν πρόγραμμα μέτρων που είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.

«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει η Επιτροπή και «η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

Προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για τα ύδατα. Ωστόσο, η επανεξέταση, η έγκριση και η υποβολή εκθέσεων για το τρίτο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και το δεύτερο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας έχουν καθυστερήσει.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΥΠΕΝ: Στις 30 Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι χάρτες πλημμύρας - Είχαμε ενημερώσει

Αναφορικά με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη «μη έγκαιρη» επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023, όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Προσφυγές κατά Ελλάδας για καθυστερήσεις πληρωμών από νοσοκομεία και χάρτες πλημμύρας

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ