Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρόφιμα: Ερχονται νέες αυξήσεις το 2024 - Οι πρωταγωνιστές των ανατιμήσεων

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις στα τρόφιμα κάνει το 2024 με τα είδη πρώτης ανάγκης να  βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των ανατιμήσεων της νέας χρονιάς. Όλα τα σημάδια, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό δείχνουν νέες αυξήσεις, μικρότερες μεν από φέτος, αλλά πάλι αυξήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Circana που παρακολουθεί τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν εκ νέου κατά μέσο όρο 4,6% το 2024. Η αύξηση αυτή θα προστεθεί στις φετινές ανατιμήσεις που έφτασαν μεσοσταθμικά στο 7,2%.

Τα τρόφιμα τα οποία αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς FMCGs θα ανατιμηθούν κατά με όσο όρο 4,6% εκτιμά η Circana. Επίσης, τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς θα δουν υψηλότερες τις τιμές τους κατά 4% (έναντι 7,2% πέρυσι)  και τα είδη νοικοκυριού κατά 5,7% (έναντι ανατιμήσεων 9,2% το 2023).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η αγορά των super markets αναμένεται να αναπτυχθεί με 4,8% και ειδικά ανά κατηγορία κατά:

  • 5,1% στα τρόφιμα
  • 3,2% στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς
  • 4,5% στα είδη νοικοκυριού

Οι πρωταγωνιστές 

Πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις του 2024 αναμένεται να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο 6μηνο του 2022 χάθηκαν ή καταστράφηκαν παγκοσμίως φρούτα και λαχανικά αξίας 28 εκατ. δολαρίων εξαιτίας έλλειψης εργατικών χεριών, ενώ οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αυξήσουν δραστικά τη χορήγηση βίζας για εργάτες στον πρωτογενή τομέα, πιστοποιώντας 371.000 εργάτες το 2022 έναντι 48.000 το 2005.

Οι αιτίες των ανατιμήσεων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις πιο σημαντικές χώρες εξαγωγής φρούτων, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και το Μεξικό καταστρέφουν σοδειές πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις. Από την ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκονται σε κίνδυνο οι προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Οι έμποροι αναμένουν ότι η ασιατική παραγωγή ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί, την ώρα που οι τιμές του ρυζιού ανέβηκαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Τα καμπανάκια από τις τράπεζες

Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα CoBank δήλωσε πως: «Βλέπουμε περισσότερο ανοδικό κίνδυνο τιμών παρά καθοδικό», ενώ από την πλευρά της και η ολλανδική Rabobank υπογράμμισε με έμφαση ότι: «Το ράλι-μαμούθ του 2023 για τις εκτεθειμένες στο Ελ Νίνιο πρώτες ύλες πιθανότατα θα χτυπήσει τις τσέπες των καταναλωτών τους επόμενους μήνες».

Χρυσό μετάλλιο ακρίβειας στο χωράφι για Ελλάδα

Παράθυρο ελπίδας δεν υπάρχει ούτε από την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Τα στοιχεία της Eurostat απέδειξαν πως η Ελλάδα κερδίζει χρυσό μετάλλιο ακρίβειας στο χωράφι. Ενώ οι τιμές στις οποίες πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή ένωση 9% στην Ελλάδα αυξήθηκαν 22%, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

Οι τιμές πώλησης των φρούτων από τους αγρότες αυξήθηκαν 30% στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ μειώθηκαν 5%. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η αύξηση στις τιμές των φρέσκων λαχανικών, σχεδόν 35%, ενώ στην ΕΕ η αύξηση ήταν μόνο 10%.

Τα προϊόντα που θα αυξηθούν

Οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις σε μια σειρά προιόντως όπως:

  • Κονσέρβες: 14%
  • Όσπρια και ρύζι: 10%
  • Δημητριακά: 8%
  • Αλλαντικά: 8%
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα