Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Σε τροχιά τα στεγαστικά προγράμματα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» - Ποιοι δικαιούνται επιδότηση και χαμηλό ενοίκιο

Μετά την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου» που προέβλεπε τη χορήγηση χαμηλότοκων ή ατόκων δανείων  για την αγορά σπιτιού σε 10.000 νέους και νέα ζευγάρια, το υπουργείο Οικογένειας και η ΔΥΠΑ θέτουν ως προτεραιότητα το 2024  το πρόγραμμα ανακαινίζω – ενοικιάζω , το οποίο προβλέπει την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες και αδιάθετα ακίνητα.

O στόχος του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, με στόχο την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος για νέους και ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται έκδοση ΚΥΑ για την έναρξη του Προγράμματος Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται το κόστος της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000€.

Διαβάστε επίσης: Εφάπαξ: Εως τον Φεβρουάριο οι πληρωμές 13.000 εκκρεμοτήτων - Ποιοι πληρώνονται πρώτοι

Τι θα κερδίσουν οι δικαιούχοι

Το κέρδος για τους ωφελούμενους εκτός από την επιδότηση θα είναι και το χαμηλό μίσθωμα. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τα κόστη ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και δαπάνες τεχνικής συνδρομής.

Σε πρώτο πλάνο η κοινωνική αντιπαροχή

Κοινωνική αντιπαροχή: Περισσότερο μακροπρόθεσμο είναι το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής , ένα νέο εργαλείο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο. Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους είτε με χαμηλό ενοίκιο είτε με αγορά σύμφωνα με το μοντέλο rent to own. Η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: Ελλείψεις εργαζομένων: H κύρια αιτία για τις κενές θέσεις - Τα επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση αδιάθετων οικοπέδων  της ΔΥΠΑ στην Παιανία, την Κηφισιά , τη Λάρισα και την Ξάνθη μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Έως την Άνοιξη του 2024 θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ ενώ συμβουλευτική εταιρία ήδη έχει αναλάβει να μελετήσει τις προσφορές για να ξεκινήσει η προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών  και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Μέσα στο 2024 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ