Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βεβαίωση μετακίνησης: Αλλάζει και πάλι από τις 9 Μαρτίου

Ελεγχοι μετακινήσεων / Πηγή: Intime
Ελεγχοι μετακινήσεων / Πηγή: Intime

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να προμηθευτούν εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να μετακινούνται χωρίς πρόβλημα εν μέσω lockdown.

Οι νέες βεβαιώσεις θα έχουν ισχύ από την Τρίτη, 9 Μαρτίου και διάρκεια για 14 ημέρες.

Χορηγούνται ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, έπειτα από υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση.

Οι εξαιρέσεις

Από τη βεβαίωση μετακίνησης εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε:

  • αναστολή σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

Αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 κωδικών SMS στο 13033.

Ποιους αφορά

Η βεβαίωση μετακίνησης για τους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης ούτε σε τηλεργασία και δεν κάνουν χρήση κανονικής άδειας, θα εκδίδονται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από την επιχείρηση του εργαζομένου. Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με το νέο έντυπο μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ