Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurostat: Σε χαμηλές πτήσεις η ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους - Καλύτερα από τους Γερμανούς

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Oι Ελληνες ήταν οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, μετά τους Βούλγαρους και τους Γερμανούς, σύμφωνα με στοιχεία της της Eurostat στο πλαίσιο των στατιστικών της για τις εισοδηματικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης.

Ο δείκτης ικανοποίησης, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, ήταν 6,7 για την Ελλάδα έναντι 7,1 κατά μέσο όρο στην ΕΕ και υψηλότερος μόνο από τη Βουλγαρία (5,6) και τη Γερμανία (6,5).

Η τιμή του δείκτη ήταν πάνω από 6 για όλες τις χώρες, πλην της Βουλγαρίας, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι είναι ικανοποιημένοι παρά μη ικανοποιημένοι.

Eurostat, δείκτης ικανοποίησης

Οι παράγοντες που καθορίζουν την ικανοποίηση 

Είναι σαφές ότι ο δείκτης είναι υποκειμενικός και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση καθώς και από τις διαφορετικές εμπειρίες, επιλογές, προτεραιότητες και αξίες των ατόμων.

Υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα περιφερειακά πρότυπα που προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat: οι Βόρειοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους κατοίκους στη Μεσόγειο, στις χώρες της Βαλτικής και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, παρατηρείται μία σύγκλιση στην ικανοποίηση από τη ζωή στην ΕΕ μετά το 2018 καθώς σημειώθηκε ελαφρά αύξηση των σχετικών δεικτών σε χώρες που αυτοί έχουν γενικά χαμηλότερες τιμές ενώ το αντίθετο συμβαίνει για τις χώρες με παραδοσιακά υψηλότερη ικανοποίηση.

Το εισόδημα είναι προφανώς ένας παράγοντας που καθορίζει τον δείκτη ικανοποίηση, με τους πιο εύπορους να τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, ακόμη και όσοι είναι λιγότερο εύποροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους παρά το αντίθετο.

Πιο ικανοποιημένοι οι νεότεροι και οι πιο μορφωμένοι

Επίσης, οι νεότεροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους. Ο δείκτης ικανοποίησης των νέων Ελλήνων, ηλικίας 16-29 ετών, ήταν 0,8 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν ηλικία άνω των 65 ετών.

Η ικανοποίηση είναι επίσης υψηλότερη κατά μέσο όρο και για όσους έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο βέβαια αντανακλάται σε κάποιο βαθμό και στο εισοδηματικό επίπεδό τους.

Επίσης, ήταν ελαφρά υψηλότερο για τους Ελληνες που ζουν σε πόλεις σε σχέση με όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Eurostat, εκπαιδευτικό επίπεδο

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ