Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «βόμβα» του δημογραφικού απειλεί την Ελλάδα - Δραματική μείωση του πληθυσμού έως το 2050

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού έως το 2050 τα οποία παρουσιάστηκαν στην 3η Σύνοδο Κορυφής του Economist για το Δημογραφικό στο Καβούρι.

Μας αφορά όλους

Το δημογραφικό είναι πρόβλημα που αφορά την προοπτική όλων των αναπτυγμένων χωρών και διατρέχει οριζόντια τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Με οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις. Οι λύσεις δεν είναι ούτε μαγικές ούτε γρήγορες ούτε εύκολες», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσία της στο 3ο δημογραφικό συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Η κ. Ζαχαράκη, στην παρέμβασή της, σε κοινό πάνελ με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα, αναφέρθηκε στους άξονες σχεδίου και της εθνικής στρατηγικής προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική πορεία που παρατηρείται τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλά για θεωρητικές κατασκευές και γρήγορες λύσεις. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας είναι η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης, και πρωτίστως η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης. Θέλουμε, λοιπόν, έναν ενεργό πληθυσμό που συμμετέχει στην αγορά εργασίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Πότε θα παρουσιαστεί το σχέδιο 

Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα, δραματικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού έως το 2050, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο του Economist, στο Καβούρι.

Τρομάζουν οι γεννήσεις

Προβληματισμό και τρόμο προκαλεί ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, αφού εκτιμάται ότι θα είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ. Ειδικότερα  οι γεννήσεις το 2023 θα είναι για πρώτη φορά οι λιγότερες εδώ και 91 έτη και συγκεκριμενα δε θα ξεπεράσουν τις  73.000, για την ακρίβεια 72.244, που αναμένεται βεβαίως να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενάμισι παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι ζοφερές εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί την επόμενη 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο, ενώ με κάποια πιο αισιόδοξα στοιχεία, ίσως η μείωση του πληθυσμού να είναι 1,15 εκατομμύριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 ετών θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ