Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bloomberg: Διχασμένη η Eυρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Διχασμένη είναι η Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τουλάχιστον εννιά χώρες προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλειά του, τις οποίες όμως η Γερμανία και η Γαλλία – μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – θεωρούν αβάσιμες.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε ανησυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν σταμάτησε προληπτικά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές ότι ένας από τους εμβολιασμένους πέθανε και ένας άλλος ασθένησε.

Γρήγορα την ακολούθησαν η Δανία, η Ιταλία και η Νορβηγία, αναφέροντας περιπτώσεις θρομβώσεων που οι υγειονομικές Αρχές θέλησαν να εξετάσουν προσεκτικότερα, ενώ αντίστοιχη κίνηση έγινε μετά από την Ταϊλάνδη.

Οι διακοπές αυτές απειλούν να εκτροχιάσουν την ήδη αργή υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη, το οποίο είναι πίσω από τα αντίστοιχα της Βρετανίας και των ΗΠΑ και θα μπορούσε να επιμηκύνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας.

Και έρχονται μετά από διαμαρτυρίες της Ευρώπης ότι η Astra δεν έχει διαθέσει αρκετές δόσεις αλλά και μετά τους ηλικιακούς περιορισμούς που πολλές χώρες έθεσαν για το εμβόλιό της τον Ιανουάριο, για να δοθεί πρόσφατα το πράσινο φως για όλους τους ενήλικους.

Τώρα, οι αξιωματούχοι της Γαλλίας και της Γερμανίας – οι οποίοι συνέβαλαν στην επιβολή των ηλικιακών περιορισμών και προσπάθησαν πιο πρόσφατα να πείσουν τους κάποιες φορές επιφυλακτικούς πολίτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου – είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του εμβολίου της Astra.

To γερμανικό ινστιτούτο που εποπτεύει την ασφάλεια του εμβολίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υπήρξαν 11 αναφορές θρομβώσεων – και τέσσερις θάνατοι – από ένα σύνολο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει δόση του εμβολίου στη Γερμανία. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι θρομβώσεις προήλθαν από το εμβόλιο, οδηγώντας το ινστιτούτο να αποδεχθεί τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ότι τα οφέλη από τη δόση είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε την Παρασκευή ότι παίρνει πολύ σοβαρά τις ανησυχίες, τονίζοντας όμως την ανάλυση του ΕΜΑ και του γερμανικού ινστιτούτου. «Λυπάμαι που κάποιες χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες από αυτές δεν ακολούθησαν τη συμβουλή της αρμόδιας Αρχής και των ειδικών».

Ο Γάλλος ομόλογός του, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μόνο 30 άτομα είχαν ζητήματα θρόμβωσης από ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων που έλαβαν τη δόση σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει ένδειξη αιτιώδους σχέσης, πρόσθεσε «και κανένας λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca».  

Η Δανία και οι άλλες χώρες δεν υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του εμβολίου της Astra και ανεπιθύμητων παρενεργειών, αλλά ζητούν να ερευνηθεί το θέμα περισσότερο πριν συνεχίσουν τη χρήση του.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca δήλωσε ότι από την ανάλυση άνω των 10 εκατομμυρίων περιπτώσεων δεν υπήρξε καμία ένδειξη αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής ή βαριάς θρόμβωσης σε καμία ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή χώρα.

«Στην πραγματικότητα, ο παρατηρηθείς αριθμός αυτών των τύπων των εκδηλώσεων είναι σημαντικά μικρότερος σε αυτούς που εμβολιάσθηκαν από ότι θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε η εταιρεία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα