Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκθεση ΔιαΝΕΟσις: Πως βλέπουν οι Ελληνες την ΕΕ - Θετική αξιολόγηση από το 65%

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Πώς έχουν αλλάξει οι οπτικές και οι απόψεις τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιες είναι οι λιγότερο και περισσότερο φιλοευρωπαϊκές ομάδες του πληθυσμού;

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει σήμερα, ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών, μια κριτική ανάγνωση και εκτενή ανάλυση - σχολιασμό των ευρημάτων του νέου, έκτου κύματος "Τι πιστεύουν οι Έλληνες" που σχετίζονται με τις αντιλήψεις, τις γνώσεις και τις γνώμες του πληθυσμού γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία της, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνο Παπάζογλου.

«Από τη σκοπιά των πολιτών, τα ζητήματα της εγχώριας πολιτικής ζωής είναι αλληλένδετα με τον τρόπο της προσδοκώμενης επίδρασης της ΕΕ στα πολιτικά συστήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι ορθή η διερεύνηση ερωτημάτων στις μετρήσεις κοινής γνώμης τόσο για εγχώρια, όσο και "ευρωπαϊκά" ζητήματα», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου.

διανέοσις

Όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο κύμα της έρευνας "Τι πιστεύουν οι Έλληνες", το 2015, η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν θέμα συζήτησης και διαφωνιών.

Σήμερα πλέον, έχοντας ξεπεράσει τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους, μετά από μια πανδημία και εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, η εικόνα της ΕΕ και η συζήτηση γύρω από την Ένωση έχει αλλάξει. Οι Έλληνες θεωρούν πια, σε ποσοστό 64,8%, (μάλλον) θετική τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. 

διανέοσις

Πώς θα είναι η ΕΕ σε δέκα χρόνια; Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις, με ένα παρόμοιο ποσοστό, είναι ότι "η ΕΕ θα διασπαστεί τα επόμενα χρόνια με την αποχώρηση χωρών" και ότι "η ΕΕ θα συνεχίσει για την επόμενη δεκαετία να υπάρχει με τη μορφή που έχει σήμερα" (36,8% και 35,9% αντίστοιχα).

Πώς εξελίχθηκαν αυτές οι απόψεις με τα χρόνια; Το 2016, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, 1 στους 2 θεωρούσε ότι η ΕΕ θα διασπαστεί και μόνο 8,6% θεωρούσαν ότι η ΕΕ θα διατηρούσε σε δέκα χρόνια την τότε μορφή της. Οκτώ χρόνια μετά, αυτές οι δύο επιλογές σχεδόν ισοβαθμούν. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε εκείνους που πίστευαν ότι η ΕΕ θα διαλυθεί: είναι πολύ λιγότεροι σήμερα από ό,τι ήταν το 2016, 27,9% έναντι μόνο 10,3%.

Ωστόσο, περίπου 1 στους 3 θεωρεί την ΕΕ μια παγκόσμια δύναμη "σε πτώση", ενώ λιγότεροι (16,7%) τη θεωρούν δύναμη "σε άνοδο". Επίσης, 36,4% τη θεωρούν αναξιόπιστη.

Παρόλ' αυτά, οι Έλληνες ζητούν "περισσότερη Ευρώπη" σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 70%) δηλώνει ότι θέλει πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ σε όλες τις επιλογές που δίνονται: στην υγεία και στο περιβάλλον (83,8%), στην άμυνα (78,3%), στην παιδεία (77,3%), αλλά και στην οικονομία, στη μετανάστευση και στην εξωτερική πολιτική. Ακόμη, η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, φαίνεται ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα κράτη-μέλη.

διανέοσις

Ωστόσο, μόνο 35,9% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Από όσους γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου οι μισοί το θεωρούν "πολύ" ή "πάρα πολύ σημαντικό" για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ 32,2% το θεωρούν "μέτρια σημαντικό".

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ