Νέα
  • ΓΔ: 1448.53 +0.11%
  • Τζίρος: 7,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Χρειάζεται συλλογική δράση για την πρόσβαση των ασθενών στις καλύτερες δυνατές θεραπείες

 Απόλυτη ηθική υποχρέωση της πολιτείας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την εύρεση τρόπων να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της, μιλώντας στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία». 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την συνεργασία της βιομηχανίας, του ιατρικού κόσμου και των ασθενών, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. «Για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε, τονίζοντας πως απαιτούνται κανόνες και υπευθυνότητα και από την φαρμακοβιομηχανία για κάθε θεραπεία που εισάγεται.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της πολιτείας, δήλωσε ότι από την 1η Ιουνίου το σύστημα της συνταγογράφησης κλειδώνει αυτόματα όταν ο γιατρός προσπαθεί να παραβιάσει τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη βεβαιότητα ότι ο ασθενής πρέπει να παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται και όχι κάποιο άλλο».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση όπως είπε, έχει ως στόχο την δημιουργία ενός διάφανου και προβλέψιμου δημοσιονομικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων, προτεραιοποιώντας παράλληλα την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία, που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών. 

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ

Σύμφωνος με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τόνισε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη.

«Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές. «Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς» κατέληξε.

Καρασιώτου: Εξορθολογισμός των δαπανών 

Για την Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η λύση στην στενότητα των πόρων έναντι των αυξανόμενων αναγκών και των φαρμάκων, βρίσκεται στον εξορθολογισμό των δαπανών.

«Απαιτείται εξορθολογισμός των δαπανών υγείας όχι για να κόψουμε φάρμακα, αλλά για να δούμε πού και τι χρειαζόμαστε πραγματικά και τι περιθώρια εξοικονόμησης υπάρχουν. Κι αυτό γιατί για κάθε φάρμακο που ξοδεύουμε κάποιος ασθενής που όντως το χρειάζεται, δεν θα μπορεί να το πάρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης σε όρια που η οικονομία μπορεί να αντέξει, μέσω συγκεκριμένων καναλιών, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση συζητά ήδη πως θα συνεχίσει τις δράσεις που τώρα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το κύριο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και να τα κάνουμε πιο ανθεκτικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Boris Azais, Director, Public Policy Europe, MSD, Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται, όπως είπε, να προσεγγίζουμε την δαπάνη υγείας και τις εκβάσεις ολοκληρωμένα, «εστιάζοντας στην αξία που κάθε παρέμβαση θα προσφέρει στους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία». Αλλά για να καταλήξουμε ποιες είναι οι υψηλής ή χαμηλότερης αξίας επεμβάσεις, χρειάζεται να αξιολογήσουμε το κόστος, σημείωσε ο κ. Azais, χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας βάσει δεδομένων «μονόδρομο για την βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας».

Δεν είναι εύκολο να τεκμηριώσεις την αξία με έναν τρόπο που θα συμφωνούν όλοι, σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Κουρέπης, Director, Strategy and Business Design, Deloitte Ελλάδος. Όπως είπε, όμως, όλοι συμφωνούν πως η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας πρέπει να γίνεται με έναν αξιόπιστο και διαφανή τρόπο. Αποτελεί κοινό τόπο επίσης, πως η πρόσβαση στην καινοτομία θα πρέπει να είναι έγκαιρη, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο της ζήτησης και της προσφοράς και στην αξιοπιστία του συστήματος. Τέλος, κατέληξε αναφέροντας ότι χρειάζεται συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων για το τι είναι καινοτομία, και μία προτεραιοποίηση, αποδοτικότητα και μείωση των δαπανών στο σύστημα καθώς, παράλληλα χρειάζεται να ενισχυθεί η χρηματοδότηση.

Ο μηχανισμός αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας πρέπει να έχει ανεξαρτησία, αλλά το σημαντικότερο είναι η διαδικασία, ανέφερε ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασάκης εστίασε στη σημασία ενός ταμείου καινοτομίας ή ενός  σχήματος μεταβατικής αξιολόγησης, που θα συνοδευτεί από συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου, στην αξιοποίηση των δεδομένων και των κλινικών δοκιμών και στην δημιουργία επιλογών εργασίας για να έρθουν οι άνθρωποι και οι εταιρίες στην Ελλάδα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ