Νέα
  • ΓΔ: 1366.67 -1.76%
  • Τζίρος: 67,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Τι θα ισχύσει από αύριο

Κλειστή επιχείρηση / Πηγή: Eurokinissi
Κλειστή επιχείρηση / Πηγή: Eurokinissi

Τις στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται

  • η αλλαγή της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα,
  • το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων,
  • η λειτουργία των κομμωτήριων και
  • η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης
  • Δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες στα φαρμακεία

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις επτά το απόγευμα μεταφέρεται για τις εννέα σε όλη την επικράτεια.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου. Την άλλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες που έχουν εμβολιαστεί των 80 και άνω, παρατηρείται μία μείωση στις νοσήσεις αυτή τη στιγμή, που είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Είναι το πρώτο αποτύπωμα του εμβολιασμού.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει για όλη την εβδομάδα 21:00 – 5:00 (σε ισχύ από αύριο)
  • Απο τη Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια με ραντεβού
  • Από αύριο ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα με χρήση μάσκας και sms στο «6», χωρίς χρήση οχήματος (μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα)
  • Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες: Ένας πιστός ανά 25 τ.μ. με υποχρεωτικό testing (Kυριακή Oρθοδοξίας, B’ Χαιρετισμοί και Ευαγγελισμος της Θεοτόκου).
  • Επιτρέπεται το ψάρεμα για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με αποστολή sms στο «6» (σε ισχύ από αύριο)
  • «Δωρεάν rapid test στους πολίτες»

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως είπε έιναι αναγκαίο να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά από την έναρξη της «μάχης» κατά του ιού.

«Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Εχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε κρούσματα», επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test στους πολίτες».

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε, ακόμη, ότι θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική». Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως ο κυλιόμενος μ.ο. νέων κρουσμάτων είναι 2.250.

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα, η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πέντε εκατομμύρια πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία», συμπλήρωσε.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να ασκείται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Τα κρούσματα

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου:

Σε 2.785 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 64 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7361. Παράλληλα, σε 649 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ