Την κατασκευή ενός δικού της, ιδιόκτητου υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών προωθεί η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp. Ευθυνόμενη για το 10% και το 22% της κυκλοφορίας δεδομένων στα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, αντιστοίχως, η εταιρεία σκοπεύει τώρα να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα δίκτυα. Γι' αυτό και προωθεί τη δημιουργία αξιόπιστων υποδομών, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές κοντά στη Meta, η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεγαλύτερο των 40.000 χιλιομέτρων, το κόστος του οποίου ενδέχεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Επίσημες ανακοινώσεις που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδρομή του καλωδίου, τη χωρητικότητά του και τους λόγους που ωθούν τον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτύου σε αυτή τη γιγαντιαία επένδυση, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2025.
Οι δυσκολίες
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα εταιρειών με τη σχετική τεχνογνωσία, καθώς και πρώτων υλών και εξοπλισμού, για την κατασκευή ενός τόσο απαιτητικού έργου, θα καθυστερήσουν πιθανότατα την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Προς το παρόν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνδέσει με το καλώδιό της την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με την Ινδία μέσω Νότιας Αφρικής. Κατόπιν το καλώδιο θα επιστρέφει πίσω στις ΗΠΑ μέσω Αυστραλίας, δημιουργώντας ένα W.
Ο στόχος
Συνολικά η Meta προωθεί την ενίσχυση του ελέγχου στα δίκτυα που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά δεδομένων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προτεραιότητα της χρήσης τους από την ίδια. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του «W» αποφεύγει ζώνες υψηλής γεωπολιτικής αστάθειας, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και η Νότια Σινική Θάλασσα. Η σύνδεση με την Ινδία άλλωστε θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς πρόκειται για μια τεράστια αγορά για τη Meta. Η μεγάλη ασιατική χώρα άλλωστε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κέντρο εκπαίδευσης και εγκατάστασης υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, λόγω χαμηλότερου κόστους και αυξημένων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!