Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γουόρεν Μπάφετ: Πρωινό στα McDonald's και μισθός 100.000 δολ. ετησίως για τον επενδυτή-θρύλο

Ο Γουόρεν Μπάφετ
Ο Γουόρεν Μπάφετ / Πηγή: AP Images

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας επενδυτής-θρύλος, ηγείται μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου και περιλαμβάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Παρ' όλα αυτά, εισπράττει έναν μικρό ετήσιο μισθό ύψους 100.000 δολαρίων -και δεν είχε αύξηση μισθού τα τελευταία 40 χρόνια, όπως αναφέρει το Business Insider.  

Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Berkshire Hathaway, ο Μπάφετ προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο πόσα χρήματα πρέπει να λαμβάνει ο ίδιος, ενώ αποφασίζει και για τον μισθό που θα παίρνουν τα στελέχη της εταιρείας. Κι όμως, ο 90χρονος Μπάφετ παίρνει ετήσιο μισθό 100.000 δολαρίων από το 1980 -πολύ λιγότερα από όσα εισπράττουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εισηγμένων στον S&P500 της Νέας Υόρκης.

Τρώει πρωινό στα McDonald's, μένει σε ένα «συνηθισμένο» σπίτι

Η υψηλότερη συνολική αποζημίωση που έλαβε ποτέ ο Μπάφετ από την εταιρεία του ήταν 525.000 δολάρια το 2010. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονταν τα 100.000 δολάρια του μισθού του, 75.000 δολάρια από αμοιβές διευθυντών και ακόμη 350.000 δολάρια που διατέθηκαν για τα έξοδα ασφαλείας του. Η Berkshire ξοδεύει πολύ περισσότερα για την προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια του δισεκατομμυριούχου από ό,τι για τον μισθό του. Η διατήρηση της ασφάλειας του αφεντικού έχει κοστίσει κατά μέσο όρο 339.000 δολάρια ετησίως από το 2008. Συνολικά δηλαδή 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάφετ δεν έχει ανάγκη από μεγάλο μισθό. Είναι κάτοχος μετοχών της Berkshire αξίας 100 δισ. δολαρίων -τις οποίες σταδιακά παραχωρεί- και δεν ξοδεύει πολλά: μένει σε ένα μετρίου μεγέθους οικογενειακό σπίτι, δεν οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο και τρώει πρωινό στα McDonald's. Επίσης, δεν χρησιμοποιεί εταιρικά αυτοκίνητα ή αεροπλάνα για προσωπική χρήση.

Τι πιστεύει για τους παχυλούς μισθούς των CEOs

Ο Μπάφετ είχε μοιραστεί τις απόψεις του για τους μισθούς το 2017, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων, όταν ρωτήθηκε πόσα θα παίρνει ο διάδοχός του στην εταιρεία. Απαντώντας, είχε εκφράσει την ελπίδα ο επόμενος CEO να έχει γίνει ήδη πλούσιος και να μην έχει ως κίνητρο να λαμβάνει 10 ή 100 φορές περισσότερα χρήματα από όσα η οικογένειά του χρειάζεται για να ζήσει.

«Θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει παράδειγμα με το να λαμβάνει έναν μισθό που θα ήταν, στην πραγματικότητα, πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ενδεχομένως πραγματικά αξίζει», είχε προσθέσει ο Μπάφετ, τονίζοντας ότι εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν «καταπληκτικό». 

Ο Μπάφετ πιστεύει ακράδαντα ότι οι CEOs πρέπει να έχουν κίνητρα ώστε να προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιτυχία για τις εταιρείες τους. Πιστεύει ότι οι παχυλοί ετήσιοι μισθοί, τα μπόνους και οι βραχυπρόθεσμες επιλογές μετοχών ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη σκέψη.

Πόσα παίρνουν τα στελέχη στην εταιρεία του Μπάφετ

Ο Τσάρλι Μούνγκερ -δεξί χέρι του Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire- ακολούθησε το παράδειγμα του αφεντικού. Και εκείνος εδώ και δεκαετίες λαμβάνει επίσης μισθό 100.000 δολαρίων ετησίως.

Αντιθέτως, οι Αγίτ Ζέιν και Γκρεγκ Έιμπελ, από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Berkshire, παίρνουν πολλά περισσότερα. Και οι δύο έλαβαν μισθό 16 εκατ. δολαρίων για καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια, συν συνολικά μπόνους 7 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Τέλος, ο οικονομικός διευθυντής της Berkshire, Μαρκ Χάμπουργκ, είδε τον ετήσιο μισθό του να αυξάνεται από 300.000 δολάρια το 1996 σε 3,3 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ