Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Λίστα για αντίποινα στις ΗΠΑ με προϊόντα κάθε είδους - Από Boeing και σόγια μέχρι… παπαγάλους

Πηγή: Unsplash

Φουά γκρα, τροφές για κατοικίδια, ανθρώπινα μαλλιά, βοδινές γλώσσες, ακόμη και χριστουγεννιάτικα έλατα βρίσκονται ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα που απειλούνται με δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των αντίμετρων στις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Η λίστα προκαλεί εντύπωση, καθώς περιλαμβάνει αγαθά κάθε είδους — από αυτοκίνητα και τρόφιμα μέχρι καμήλες και ναρκωτικές ουσίες, όπως το όπιο.

Ο κατάλογος αυτός δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Η επιβολή των δασμών θα αφορά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 95 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για την άρση των αντίστοιχων αμερικανικών επιβαρύνσεων.

Προϊόντα–στόχοι υψηλής οικονομικής αξίας

Στο έγγραφο των 218 σελίδων καταγράφονται οχήματα και αεροσκάφη –ουσιαστικά, της εταιρείας Boeingφρέσκα φρούτα, ψάρια, στρείδια και άλλα οστρακοειδή, πλαστικά, χημικά, ηλεκτρικές συσκευές και πετρελαϊκά προϊόντα. Υπάρχει επίσης το μπέρμπον, που αρχικά είχε εξαιρεθεί από τα αντίποινα, σε μια προσπάθεια να μην επιβληθούν ανταποδοτικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά κρασιά και άλλα οινοπνευματώδη.

Από μέλισσες έως μαργαριτάρια και συγκρουόμενα

Ορισμένα προϊόντα εκπλήσσουν, όπως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι ζωντανές μέλισσες, οι καμήλες και οι παπαγάλοι, τα προφυλακτικά, το όπιο, τα μαργαριτάρια, τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια.

Η λίστα περιέχει και σημαντικά για τις ΗΠΑ εξαγώγιμα προϊόντα, όπως σόγια, αλλά και διάφορες συσκευές, όπως ραπτομηχανές.

Απειλή για Boeing και κρίσιμους τομείς

Η αξία μόνο των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών (μαζί με τα ανταλλακτικά τους) εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 12 και 10,5 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ευρωπαϊκά μέτρα μπορεί να επιφέρουν άλλο ένα βαρύ πλήγμα στην Boeing, που ήδη αντιμετωπίζει κρίση.

Εξίσου μεγάλη είναι και η αξία των πλαστικών και χημικών προϊόντων, αφού φτάνει τα 12,9 δισεκ. ευρώ.

Η ΕΕ θα διαβουλευτεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ