Να αυξήσει το ανώτατο όριο του δημόσιο χρέους έως τα μέσα Ιουλίου κάλεσε το Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών που θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Μπέσεντ προειδοποίησε τους ηγέτες του Κογκρέσου ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην εξουσιοδότηση δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πριν τον Αύγουστο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια «εύλογη πιθανότητα» η κυβέρνηση να ξεμείνει από μετρητά για την κάλυψη των υποχρεώσεών της εκείνη την περίοδο.
«Η αποτυχία αναστολής ή αύξησης του ορίου χρέους θα προξενούσε χάος στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θα υπονόμευε τη θέση ασφαλείας και ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέσεντ σε επιστολή του.
Το χρέος ξεπερνά ήδη το όριο
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει τα 36,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το όριο των 36,1 τρισ. που είχε τεθεί από το Κογκρέσο τον Ιανουάριο. Το υπουργείο χρησιμοποιεί προσωρινά χρηματοοικονομικά εργαλεία για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, αλλά, όπως σημείωσε ο Μπέσεντ, «δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει επ’ αόριστον».
Οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, επιδιώκουν την προώθηση ενός ευρέος πακέτου που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις δημοσίων δαπανών και ταυτόχρονα αύξηση του ορίου χρέους κατά τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο στόχος τους είναι η ψήφιση του πακέτου έως τις 4 Ιουλίου.
Ανασφάλεια στις αγορές από την επαναλαμβανόμενη αβεβαιότητα
Η επαναλαμβανόμενη τακτική καθυστέρησης των αποφάσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού από τους Αμερικανούς νομοθέτες έχει στο παρελθόν προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ έχει οδηγήσει και τους βασικούς οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από Reuters