Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποβάθμισε την Κυριακή τη σημασία της υποβάθμισης του αμερικανικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s, την ώρα που το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο επιχειρεί να προωθήσει το φιλόδοξο σχέδιο φοροελαφρύνσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι η παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων του 2017 —που είχαν εγκριθεί κατά την πρώτη θητεία Τραμπ— θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη σε βαθμό που να υπερκαλύπτει το δημοσιονομικό κόστος, παρά τις προειδοποιήσεις ανεξάρτητων αναλυτών ότι η πρόταση θα προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο ήδη δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, το οποίο έχει φτάσει τα 36,2 τρισεκατομμύρια.
«Δεν δίνω μεγάλη βαρύτητα στην υποβάθμιση της Moody’s», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή State of the Union του CNN.
Αντιδράσεις και εμπόδια στη Βουλή
Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε την Παρασκευή από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών εξέφρασε ανησυχίες ότι δεν περιλαμβάνει επαρκείς περικοπές δαπανών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε την Κυριακή ότι η ψήφιση του σχεδίου παραμένει «σε καλό δρόμο». Η επιτροπή αναμένεται να επανέλθει στο θέμα σε μια σπάνια βραδινή συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής (05:00 π.μ. ώρα Ελλάδας).
«Έχουμε ήδη κάνει πολλές συζητήσεις και θα συνεχίσουμε και σήμερα», δήλωσε στην εκπομπή Fox News with Shannon Bream, αναφερόμενος στις απαιτήσεις των βουλευτών Τσιπ Ρόι και Ραλφ Νόρμαν για δραστικότερες περικοπές.
Η ιστορική εμπειρία του 2017 επανέρχεται
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2017 οι Ρεπουμπλικανοί υποστήριζαν πως οι φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτούνταν μέσω της ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι αλλαγές αύξησαν το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία, ακόμα και με τις θετικές επιδράσεις στην οικονομία.