Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

KPMG: Προς τη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ΑΕΠ από το 2008 - Η αβεβαιότητα βυθίζει την παγκόσμια οικονομία

crisis
φωτογραφία: Pixabay

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, η γεωπολιτική αστάθεια κλιμακώνεται και οι επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατεβάζουν ταχύτητα. Αυτό τονίζει στην έκθεσή της «Global Economic Outlook 2025» η KPMG , υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση επιβράδυνσης, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει από 3,2% το 2024 σε 2,7% το 2025 - το χαμηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, πριν ανακάμψει ελαφρώς το 2026 στο 2,8%. 

Παράλληλα, ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να υποχωρήσει από 4,5% το 2024 σε 3,6% το 2025 και να φτάσει το 3,1% το 2026. 

Η έκθεση

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό σεμινάριο της KPMG με τη συμμετοχή σχεδόν 2.000 στελεχών επιχειρήσεων, αναδεικνύει την έντονη αβεβαιότητα ως κυρίαρχο παράγοντα της στρατηγικής ανάσχεσης και αναμονής που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς. 

«Από την εμπειρία μου με CEOs, η αβεβαιότητα είναι πάντα στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών τους. Αυτή τη στιγμή, τα στελέχη υιοθετούν στρατηγική "παύσης και προετοιμασίας", καθυστερώντας σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις καθώς προετοιμάζονται για ενδεχόμενη ύφεση που μπορεί να περιορίσει τις αναπτυξιακές τους φιλοδοξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Regina Mayor, Global Head of Clients & Markets της KPMG International.

Κατά τη διάρκεια του webinar, live ψηφοφορία μεταξύ 665 συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι το 34% των στελεχών θεωρεί τη μακροοικονομική αστάθεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση, ενώ το 30% ανησυχεί κυρίως για τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Επιπλέον, το 47% ανέφερε πως οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, ενώ μόνο το 40% δεν προτίθεται να προβεί σε αλλαγές με βάση τις ανατροπές στο μέτωπο του εμπορίου και των δασμών. 

Από την παγκοσμιοποίηση στον πολυπολικό κόσμο

Η Ομάδα Γεωπολιτικής της KPMG περιγράφει το σημερινό στάδιο ως «Κρίσιμη Ύφεση» – μια μεταβατική φάση από την αμερικανοκεντρική παγκοσμιοποίηση προς έναν πολυπολικό κόσμο, όπου αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις φέρνουν αβεβαιότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά σε περιοχές όπως η Διώρυγα του Σουέζ, το Στενό Bab-El-Mandeb στην Υεμένη και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Ο κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου, οι αυξανόμενες συγκρούσεις και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς των ΗΠΑ αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να υιοθετήσουν στάση αναμονής. Η αστάθεια είναι η νέα κανονικότητα και οι επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούν τον γεωπολιτικό παράγοντα ως πλεονέκτημα και όχι ως κίνδυνο», ανέφερε ο Stefano Moritsch, Head of Global Geopolitics της KPMG.

Η εικόνα ανά περιοχή

Αμερική

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομίας, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 2,7% το 2025 — τη χαμηλότερη από την κρίση του 2008. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις στους δασμούς στις ΗΠΑ (έως και 20%) επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ το ιστορικό εμπορικό έλλειμμα καταγράφεται ως ένδειξη των επιπτώσεων της ανασφάλειας.

Η Βραζιλία ωστόσο παρουσιάζει δυναμική χάρη στη στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα, προσφέροντας περιθώρια ανάπτυξης μέσω των αγροτικών εξαγωγών.

Ευρώπη

Η γηραιά ήπειρος κινείται με αργούς ρυθμούς: το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026. Οι επιδόσεις ωστόσο είναι άνισες: Ισπανία και Πολωνία εμφανίζουν ισχυρή εσωτερική ζήτηση, σε αντίθεση με την επιβράδυνση σε Γερμανία και Γαλλία, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών – ως ανταπόκριση στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον – δημιουργεί νέες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, προσφέρει και ευκαιρίες.

«Η στροφή προς την άμυνα ενδέχεται να προσφέρει την ευκαιρία για μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη για τεχνολογίες διπλής χρήσης όπως η αεροδιαστημική, η κυβερνοασφάλεια, η προηγμένη ρομποτική και τα αυτόνομα drones», δήλωσε η Yael Selfin, European Chief Economist της KPMG.

Ασία – Ειρηνικός

Η περιοχή πλήττεται έντονα από την αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το διεθνές εμπόριο. Οικονομίες όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με εξαγωγές που ξεπερνούν το 170% του ΑΕΠ τους, κινδυνεύουν με ύφεση, ενώ ακόμη και η Κίνα αναμένεται να δει μείωση ρυθμού ανάπτυξης λόγω των δασμών.

«Οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού» τονίζει ο Dr. Brendan Rynne, Asia-Pacific Chief Economist της KPMG.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner στη Deal Advisory της KPMG Ελλάδος, υπογραμμίζει τη σημασία της προσαρμοστικότητας:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εντείνουν το αίσθημα αβεβαιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η στρατηγική διορατικότητα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», τονίζει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ