Νέα
  • ΓΔ: 912.81 +0.40%
  • Τζίρος: 123,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζεφ Μπέζος: H Amazon λέει ναι στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Τζεφ Μπέζος / Πηγή: AP
Τζεφ Μπέζος / Πηγή: AP

«Υποστηρίζουμε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για γενναίες επενδύσεις στις αμερικανικές υποδομές», επισημαίνει ο Τζεφ Μπέζος σε ανάρτησή του στο blog του. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η επένδυση θα απαιτήσει παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές - τόσο για τις λεπτομέρειες του τι περιλαμβάνεται όσο και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί (υποστηρίζουμε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών)», συμπληρώνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο ισχυρός άνδρας της Amazon, που έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια για την καταβολή ελάχιστου ή και  φόρου στα ομοσπονδιακά ταμεία των ΗΠΑ, δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο θα ήταν το αποδεκτό ύψος του νέου φορολογικού συντελεστή από την πλευρά του. Σημειώνεται ότι ο Μπέζος αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του CEO της Amazon στο γ΄τρίμηνο του έτους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Λευκό Οίκο, στο σχέδιο επενδύσεων μαμούθ σε υποδομές του Τζο Μπάιντεν προτείνει ωστόσο αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων σε 28% από 21% και αναθεώρηση της φορολογικής νομοθεσίας προκειμένου οι εταιρείες να μην μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκηση αυστηρή κριτική στην Amazon, την οποία κατονόμασε ως μία από τις 91 επιχειρήσεις του Fortune 500 που δεν καταβάλλουν ούτε σεντ φόρου στα ομοσπονδιακά ταμεία, σε αντίθεση με τις οικογένειες μεσαίας τάξης που βλέπουν το εισόδημά τους να φορολογείται κατά 20%.

Σημειώνεται ότι ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μειώσει το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων σε 21% το 2017 από 35% και είχε δεσμευθεί επανειλημμένα να αντιμετωπίσει τις καταρρέουσες υποδομές των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, κάτι που δεν έπραξε ποτέ.

Τα σχέδια Μπάιντεν από την άλλη, δέχθηκαν έντονη κριτική από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, που χαρακτήρισε την προτεινόμενη αύξηση «επικίνδυνα παραπλανητική» και προειδοποίησε ότι «θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη και θα κάνει τις ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως».

Ο Μπάιντεν είναι απόλυτος στο θέμα της Amazon, δηλώνοντας ότι καμία εταιρεία που έχει κέρδη δισεκατομμυρίων δεν πρέπει να πληρώσει χαμηλότερους φόρους από τους πυροσβέστες και τους δασκάλους.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ