Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πρότεινε τη νυν υπουργό Οικονομίας Γιούλια Σβιριντένκο για τη θέση της νέας πρωθυπουργού της χώρας, σηματοδοτώντας μία σημαντική ανανέωση στο κυβερνητικό επιτελείο εν μέσω του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία.
«Πρότεινα η Γιούλια Σβιριντένκο να ηγηθεί της ουκρανικής κυβέρνησης και να ανανεώσει ουσιαστικά το έργο της. Αναμένω σύντομα την παρουσίαση του σχεδίου δράσης της νέας κυβέρνησης», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X.
Η Σβιριντένκο έχει αποκτήσει αυξημένη προβολή φέτος, ιδιαίτερα λόγω της συμφωνίας για τα ορυκτά μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, η οποία υπογράφηκε τελικά μετά από έντονες διπλωματικές διεργασίες. Παρά τον αρχικό διαπληκτισμό ανάμεσα στις δύο ηγεσίες στην Ουάσινγκτον που πάγωσε τη συμφωνία τον Φεβρουάριο, η Σβιριντένκο ήταν εκείνη που ταξίδεψε γρήγορα στις ΗΠΑ και κατάφερε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.
Η πρότασή της για την πρωθυπουργία εντάσσεται στην ευρύτερη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος που σχεδιάζει ο Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία διανύει τον τέταρτο χρόνο πολέμου. Πρόσφατα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αντικατάσταση του Ουκρανού πρέσβη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η θέση απαιτεί «ισχυρή παρουσία και στενή σχέση με το ζήτημα της ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας».
Νέα στρατηγική για την Ουκρανία
Την ίδια ημέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δύο αξόνων για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει:
- Αποστολή όπλων μέσω ευρωπαϊκών κρατών
- Επιβολή αυστηρών εμπορικών κυρώσεων στη Ρωσία, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών
«Νομίζω ότι είχαμε συμφωνία τέσσερις φορές», δήλωσε ο Τραμπ. «Αλλά κάθε φορά κατέρρεε. Είμαι απογοητευμένος από τον Πούτιν, αλλά δεν τελείωσα μαζί του».
Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν αμερικανικά όπλα και θα τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. Έτσι, ο Τραμπ αποφεύγει την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει τις παραδόσεις στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε:
«Αν δεν έχουμε συμφωνία σε 50 ημέρες, θα επιβάλουμε δευτερογενείς δασμούς – 100% δασμοί σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Ινδία και η Κίνα. Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Ματ Γουίτακερ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για σκληρές εμπορικές κυρώσεις, που στόχο έχουν να πλήξουν το οικονομικό υπόβαθρο της Ρωσίας μέσω τρίτων χωρών.
«Πολύτιμοι οι Patriot» για την Ουκρανία
Η κορωνίδα του νέου σχεδίου είναι η παράδοση συστημάτων Patriot, που θεωρούνται απαραίτητα για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones. Ο Τραμπ ενέκρινε ήδη μέρος της λίστας όπλων που του παρέδωσε ο Ζελένσκι κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε δημοσίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Νορβηγία για την υποστήριξή τους και ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μακροπρόθεσμες αμυντικές συμφωνίες.
«Η Ουκρανία είναι απολύτως έτοιμη για όλα τα έντιμα και αποτελεσματικά βήματα προς την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ρωσία είναι αυτή που δεν είναι έτοιμη – και πρέπει να αναγκαστεί», έγραψε στο X.
Παράλληλα, ο Τραμπ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τη νέα στάση της Ευρώπης:
«Η Ευρώπη έχει πραγματικό πολεμικό πνεύμα. Όταν πρωτοεμπλέχθηκα, δεν το πίστευα. Τώρα όμως βλέπω απίστευτο δυναμισμό».
Εντατικές διαβουλεύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Ο Τραμπ συνομίλησε με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Μαρκ Ρούτε, ενώ ο Ρούτε είχε επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νταν Κέιν, για τον συντονισμό του σχεδίου.
Το Κίεβο εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 νέες συστοιχίες Patriot, καθώς η απειλή από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εντείνεται. Οι ουκρανικές αρχές και στρατιώτες δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους δεν είναι η διακοπή ενίσχυσης του μετώπου, αλλά η προστασία των αμάχων σε πόλεις που είναι εκτεθειμένες.
Με πληροφορίες από CNN, DW