Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Προς κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία - Ο Πούτιν δεν θα υποκύψει στις πιέσεις Τραμπ

trump putin

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έως ότου η Δύση – και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες – προσέλθουν σε διαπραγμάτευση με τους δικούς του όρους εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές με πρόσβαση στα ανώτατα κλιμάκια του Κρεμλίνου

Η θέση του Ρώσου προέδρου παραμένει σταθερή, παρά τις νέες πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και αποστολή πακέτου οπλικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Παρά τη δημόσια εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια του Τραμπ για την απουσία προόδου σε μια εκεχειρία, και παρά τις απειλές για νέους δασμούς, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Ρωσία διαθέτει την οικονομική και στρατιωτική αντοχή να συνεχίσει, εφόσον δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Τι ζητά η Μόσχα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικοί όροι που θέτει ο Πούτιν για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης είναι οι εξής:

  • Νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς
  • Καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, με περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της
  • Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία
  • Αναγνώριση από το Κίεβο των εδαφικών κατακτήσεων της Ρωσίας, περιλαμβανομένων της Κριμαίας (την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014) και των τεσσάρων ανατολικών περιοχών: Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει και διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής πρόταση για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο.

Στο πεδίο

Η Ρωσία ελέγχει ήδη σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχει προχωρήσει σε νέες εδαφικές κατακτήσεις 1.415 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές παρακολούθησης (DeepStateMap).

Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι βρίσκεται σε στρατιωτικά πλεονεκτική θέση, καθώς η οικονομία του έχει στραφεί πλήρως προς τις ανάγκες πολέμου και υπερβαίνει σε βασική παραγωγή πυρομαχικών τη συλλογική αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ, ιδίως σε βλήματα πυροβολικού.

Όπως τονίζουν δύο από τις πηγές του Reuters, αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιτυχίες ο Πούτιν ενδέχεται να επεκτείνει τις διεκδικήσεις του και σε άλλες ουκρανικές περιοχές, όπως το Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι και το Χάρκοβο. Αντιθέτως, σε περίπτωση σθεναρής αντίστασης, η ρωσική πλευρά ίσως επιλέξει να σταματήσει την προέλαση, αφού εδραιώσει τον έλεγχο στις τέσσερις βασικές ανατολικές περιφέρειες.

Ένας από τους αξιωματούχους φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας».

Δασμοί, όπλα και επαφές με Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έχει επιδιώξει να επαναφέρει την απευθείας επικοινωνία με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναφορές, έχει μιλήσει τουλάχιστον έξι φορές τηλεφωνικά με τον Πούτιν και έχει στείλει στην Μόσχα τον απεσταλμένο του, Στιβ Γουίτκοφ, για συνομιλίες.

Παρά τις επαφές αυτές, πηγή του Κρεμλίνου ανέφερε πως δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος για τη βάση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Αντιθέτως, ο Πούτιν θεωρεί ότι «κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις λεπτομέρειες της ειρήνης – ούτε οι Αμερικανοί».

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «σκληρό άνθρωπο αλλά όχι δολοφόνο» και έχει αποστασιοποιηθεί από τις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, αποσύροντας την υποστήριξη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και φλερτάροντας με το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Προειδοποιεί πάντως για επιβολή δασμών 100% στα ρωσικά προϊόντα, καθώς και για δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά καύσιμα – κυρίως την Κίνα και την Ινδία. Παρά ταύτα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Μόσχα εκτιμά ότι μπορεί να συνεχίσει να εξάγει το πετρέλαιό της μέσω εναλλακτικών διαύλων.

Αντέχει η ρωσική οικονομία

Η οικονομία της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις και το βάρος της εμπόλεμης κατάστασης, παρουσιάζει υψηλότερη ανθεκτικότητα από ό,τι προέβλεπαν πολλοί αναλυτές. Με 4,3% ανάπτυξη το 2024, το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει επιβράδυνση στο 2,5% για το 2025, εν μέσω αυξανόμενης εξάρτησης από στρατιωτικές δαπάνες και εκτροπή παραγωγικών πόρων σε πολεμικούς σκοπούς.

Οι τρεις πηγές του Reuters συμφωνούν πως ο Πούτιν παραμένει ανεπηρέαστος από την οικονομική πίεση και προτάσσει τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας. Όπως σημειώνει μία εξ αυτών, «ο Πούτιν ξέρει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα, αλλά προσπαθεί να μην τον ερεθίσει πολύ».

Η σφοδρότερη σύρραξη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί στη χειρότερη στρατιωτική σύρραξη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν πως 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Η Μόσχα απορρίπτει τις εκτιμήσεις της Δύσης ως προπαγάνδα, ενώ δεν δίνονται επίσημα πλήρη στοιχεία από καμία πλευρά.

Παρά τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο Τραμπ περί «άμεσης ειρήνευσης», ο Πούτιν δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση για άνευ όρων εκεχειρία. Αντιθέτως, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται, με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλήττουν ουκρανικές πόλεις. Πλήγματα σημειώνονται και από το καθεστώς του Κιέβου, σε βάρος ρωσικών στόχων. 

Μία από τις πηγές του ρεπορτάζ καταλήγει προειδοποιώντας ότι η κρίση ενδέχεται να κλιμακωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ