Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού αποκάλυψε σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, προειδοποιώντας πως η χώρα του απειλείται με κατάρρευση λόγω του υπέρογκου χρέους της. Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκονται το πάγωμα των κρατικών δαπανών και η κατάργηση δύο αργιών.
Όπως τόνισε, η Γαλλία βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, με το δημόσιο έλλειμμα να ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 114% του ΑΕΠ, καθιστώντας το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Παραλληλισμός με την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία τέθηκε υπό διεθνή επιτήρηση τη δεκαετία του 2010, μετά την εκτίναξη του χρέους της.
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», προειδοποίησε στην ομιλία του στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ» και εξέφρασε τη λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν «φυσιολογικό το κράτος να πληρώνει για τα πάντα». «Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη», δήλωσε.
Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, ο ένας για τη μείωση του χρέους, ο άλλος για την αύξηση της παραγωγής σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισ. ευρώ το 2026 για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των διεθνών εντάσεων.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει σταδιακά το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, "όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια".
Για να επιτευχθεί αυτό, «το κράτος θέτει πρώτο κανόνα να μην δαπανήσει περισσότερα ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025», με εξαιρέσεις μόνο για την αύξηση του βάρους του χρέους και τις δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων.
Το κράτος προβλέπει την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από το 2026, ή ακόμη την «κατάργηση αντιπαραγωγικών υπηρεσιών που διασκορπίζουν την ενέργεια του κράτους». Οι συντάξεις πολλών συνταξιούχων δεν θα αυξηθούν το 2026 και τα «κοινωνικά επιδόματα στο σύνολό τους θα διατηρηθούν στο επίπεδό τους του 2025», χωρίς καμία εξαίρεση.
Φορολογική δικαιοσύνη και περικοπές στις δαπάνες υγείας
Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορείται συχνά ότι είναι πρόεδρος των πλουσίων, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προβλέπει «μια συνεισφορά των πλουσιοτέρων», που θα καθοριστεί από τους βουλευτές.
«Η προσπάθεια του έθνους πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή να ζητούνται λίγα από αυτούς που έχουν λίγα και περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα», δήλωσε ο Μπαϊρού, που ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της καταπολέμησης της κοινωνικής απάτης, δηλαδή των παράνομων ενεργειών για αποφυγή κοινωνικών εισφορών ή αθέμιτης είσπραξης κοινωνικών παροχών.
Όσον αφορά τις δαπάνες στην υγεία, και καθώς οι αρχές υπογραμμίζουν εδώ και χρόνια τη μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων από τον πληθυσμό, ο πρωθυπουργός προβλέπει μείωση κατά 5 δισ. ευρώ των ετήσιων κοινωνικών δαπανών, δηλαδή κοινωνικών παροχών, αγαθών και υπηρεσιών, φορολογικών ελαφρύνσεων για κοινωνικούς σκοπούς.
Το 2026, οι προσπάθειες για τις κρατικές δαπάνες, τις τοπικές συλλογικότητες και τις κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να επιτρέψουν την εξοικονόμηση 21 δισ. ευρώ, με τα οφέλη από το πάγωμα των κοινωνικών παροχών και τη διατήρηση της κλίμακας του φόρου εισοδήματος να ανέρχονται σε επιπλέον 7 δισ. ευρώ.
Κατάργηση αργιών για αύξηση παραγωγής
Στον δεύτερο άξονα της προσπάθειας, για την αύξηση της γαλλικής παραγωγής, ο πρωθυπουργός προτείνει την κατάργηση δύο ημερών από τις ένδεκα επίσημες αργίες: να είναι εργάσιμη η Δευτέρα του Πάσχα, η οποία «δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία», και η 8η Μαΐου, που τιμά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, σε έναν μήνα με πολλές αργίες, όπως δήλωσε.
Το μέτρο αυτό «θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε αμέσως μια «πρόκληση».
«Η κατάργηση των δύο αργιών, που είναι εξίσου σημαντικές ως προς το νόημα μας όπως η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου, είναι μια επίθεση ενάντια στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και ενάντια στη Γαλλία της εργασίας. Κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί αυτό το μέτρο», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι «πρέπει να φύγει ο Μπαϊρού» και ότι «οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.