Η Βρετανία και ακόμη 24 χώρες απηύθυναν σήμερα έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στο ισραηλινό σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η παρέμβαση ήρθε στον απόηχο του θανάτου εκατοντάδων Παλαιστινίων κοντά σε σημεία όπου διανέμεται τροφή.
Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και άλλες, οι οποίες καταγγέλλουν ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την ώρα που επιδίωκαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Στη δήλωσή τους καταδικάζουν τη "στάγδην παροχή βοήθειας" και τις "απάνθρωπες επιθέσεις κατά αμάχων".
Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF). Το ίδρυμα αυτό είχε δημιουργηθεί με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, με στόχο να διαχειριστεί τη διανομή βοήθειας μέσω ενός δικτύου που προηγουμένως λειτουργούσε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Κοινή καταδίκη από συμμάχους του Ισραήλ
"Το μοντέλο διανομής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τους κατοίκους της Γάζας", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών 25 χωρών.
Η έκκληση για τερματισμό του πολέμου και για αλλαγή στον τρόπο παροχής βοήθειας προέρχεται από αρκετές χώρες που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αντιδράσεις για το ρόλο του GHF
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφάλειας και επιμελητείας προκειμένου να παράσχει εφόδια στη Γάζα, παρακάμπτοντας το σύστημα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό επιτρέπει στη Χαμάς να λεηλατεί τη βοήθεια, κάτι που η Χαμάς αρνείται.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει το μοντέλο του GHF ως επικίνδυνο και παραβίαση της αμεροληψίας στην ανθρωπιστική βοήθεια, κατηγορία που το ίδρυμα απορρίπτει.
Μήνυμα για κατάπαυση πυρός και ειρήνη
"Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα", ανέφεραν σε κοινή δήλωση μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας και άλλων χωρών.
"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή".
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Επίτροπος Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).