Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ–Κίνα: Συναντιούνται με φόντο την απειλή δασμών 145% – Στο τραπέζι η παράταση της εκεχειρίας

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα συναντώνται σήμερα στη Στοκχόλμη, με στόχο να γεφυρώσουν τις μακροχρόνιες διαφορές που τροφοδοτούν τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η παράταση της εκεχειρίας που αποτρέπει την επιβολή δασμών-σοκ, οι οποίοι απειλούν να διαταράξουν ξανά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με προθεσμία έως τις 12 Αυγούστου για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, μετά την προκαταρκτική συμφωνία του Ιουνίου που έθεσε προσωρινό φρένο σε εβδομάδες έντασης και αντίποινων δασμών.

Χωρίς συμφωνία, οι δασμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 100%, προκαλώντας νέο γύρο οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι διαπραγματεύσεις στη σουηδική πρωτεύουσα διεξάγονται υπό την ηγεσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και του Κινέζου αντιπροέδρου Χε Λιφένγκ, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τραμπ στη Σκωτία, σε μια προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία που θα προβλέπει βασικό δασμό 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, θεωρούν πως οι συνομιλίες μπορούν να αποτρέψουν νέα κλιμάκωση και να προλειάνουν το έδαφος για ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ–Σι Τζινπίνγκ αργότερα μέσα στο έτος.

Από τη Γενεύη στη Στοκχόλμη

Οι προηγούμενες επαφές σε Γενεύη και Λονδίνο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εστίασαν στη σταδιακή αποκλιμάκωση των δασμών και στην αποκατάσταση της ροής κρίσιμων προϊόντων. Η Κίνα είχε αναστείλει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ είχαν «παγώσει» την εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia H20 και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες δεν έχουν αγγίξει τα βαθύτερα διαρθρωτικά ζητήματα:

  • Οι ΗΠΑ κατηγορούν το κρατικά ελεγχόμενο μοντέλο της Κίνας ότι πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα.
  • Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας στοχεύουν στην αναχαίτιση της κινεζικής ανάπτυξης.

«Η Στοκχόλμη είναι ο πρώτος ουσιαστικός γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ–Κίνας», δήλωσε ο Μπο Ζενγκγιουάν, σύμβουλος στη Σαγκάη και εταίρος της εταιρείας Plenum.

Συμφωνίες υπό πίεση 

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 15%-20% σε εταίρους όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, επιτυγχάνοντας συμφωνίες υπό πίεση.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι «50-50», προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θέλουν πολύ να κάνουν μια συμφωνία».

Στις διαπραγματεύσεις στη Σκοτία συμμετέχουν ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμιζον Γκριρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβούν στη Στοκχόλμη για τον επόμενο γύρο.

Η περίπτωση της Κίνας θεωρείται πολύ πιο περίπλοκη, κυρίως λόγω της μονοπωλιακής θέσης της στην παραγωγή σπάνιων γαιών και μαγνητών – κρίσιμων για στρατιωτικές εφαρμογές, την αυτοκινητοβιομηχανία και την πράσινη ενέργεια.

Συνάντηση Τραμπ–Σι στα σκαριά;

Στο παρασκήνιο των συνομιλιών κυκλοφορούν φήμες για πιθανή συνάντηση Τραμπ–Σι στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κίνα, με στόχο την εκτόνωση της έντασης σε εμπόριο και ασφάλεια.

«Η Στοκχόλμη είναι ευκαιρία για να μπουν τα θεμέλια μιας τέτοιας επίσκεψης», εκτιμά η Γουέντι Κάτλερ, αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute.

Ο Μπέσεντ έχει εκφράσει την πρόθεση να ζητήσει παράταση της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου, προκειμένου να αποφευχθεί η αυτόματη επαναφορά δασμών 145% από τις ΗΠΑ και 125% από την Κίνα.

Απαιτήσεις και ανταλλάγματα στο τραπέζι

Η Κίνα αναμένεται να ζητήσει:

  • Μείωση των πολυεπίπεδων αμερικανικών δασμών που αγγίζουν το 55% για τα περισσότερα προϊόντα.
  • Χαλάρωση των εξαγωγικών ελέγχων σε τεχνολογικά προϊόντα.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο ανήλθε σε 295,5 δισ. δολάρια το 2024.

Σήμερα, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με:

  • 20% δασμό για το φαιντανύλιο,
  • 10% αμοιβαίο αντίμετρο,
  • 25% δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα από την πρώτη θητεία Τραμπ.

Ο Μπέσεντ θα θέσει, επίσης, το ζήτημα της ανάγκης η Κίνα να μετατοπίσει το οικονομικό της μοντέλο από τις εξαγωγές προς την εγχώρια κατανάλωση —κάτι που προϋποθέτει σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για την τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης.

«Αυτός είναι διαχρονικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής», υπενθύμισε ο Μάικλ Φρόμαν, πρώην Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος του Council on Foreign Relations.

«Μένει να φανεί αν οι δασμοί αρκούν για μια τόσο βαθιά αλλαγή στρατηγικής».

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ