Νέα
  • ΓΔ: 1427.29 -0.17%
  • Τζίρος: 95,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογία πολυεθνικών: Αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ -Το σχέδιο που προτείνουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε ένα νέο μοντέλο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, το οποίο προβλέπει την πληρωμή φόρων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου στις χώρες που δραστηριοποιούνται με βάση τις πωλήσεις τους, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή.

Σε έγγραφα που εστάλησαν από την Ουάσιγκτον στις 135 χώρες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για τη φορολογία σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία είναι σε γνώση των Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη φορολογία των παγκόσμιων κερδών που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες, όπως οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι, ανεξάρτητα από τη φυσική παρουσία τους σε κάποια χώρα. 

Στόχος του σχεδίου είναι να αποτελέσει καταλύτη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με τη δέσμευση για ένα σταθερότερο φορολογικό σύστημα που θα σταματούσε την επέκταση των εθνικών ψηφιακών φόρων και τη φοροαποφυγή και μεταφορά κερδών από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο στόχος της αμερικανικής πρότασης

Η πρόταση των ΗΠΑ, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπει την αύξηση των εσόδων από εταιρική φορολογία στις ΗΠΑ κατά περίπου 2,5 τρισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και στη μεταποίηση, ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία, οι διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ έχουν σπάσει σε δύο μέρη. Ο πρώτος άξονας αφορά τη θέσπιση ενός νέου φορολογικού καθεστώτος των μεγαλύτερων πολυεθνικών, ενώ ο δεύτερος άξονας αφορά στον παγκόσμιο κατώτατο φορολογικό συντελεστή, τον οποίοι οι ΗΠΑ θέλουν να καθοριστεί στο 21%.

Μία συμφωνία στον ΟΟΣΑ θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία στις αμερικανικές εταιρείες χωρίς τον φόβο υπονόμευσης από άλλες χώρες, καθώς θα υπήρχε ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής.

Αν το αμερικανικό σχέδιο γίνει δεκτό, οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τους μεγάλους αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους και άλλες πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούν στις επικράτειές τους πληρώνοντας πολύ μικρό εταιρικό φόρο.

Νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ

Οι διαπραγματεύσεις για τη διεθνή φορολογία είχαν βαλτώσει επί χρόνια στον ΟΟΣΑ, επειδή οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες σε αυτό που θεωρούσαν ως προσπάθειες των άλλων χωρών για συμφωνίες που θα προέβλεπαν διακριτική μεταχείριση εις βάρος αμερικανικών πολυεθνικών, ιδιαίτερα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επέμενε σε μία πρόβλεψη για ένα «ασφαλές λιμάνι» που θα καθιστούσε εθελοντική τη συμμόρφωση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα αυτό, αλλά η πρόταση αυτής της εβδομάδας προσφέρει μία νέα λύση.

Η νέα πρόταση αφορά περίπου 100 πολυεθνικές 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προσφέρει τώρα μία διαφορετική φόρμουλα, με την οποία μόνο οι πολύ μεγάλες και οι πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο θα υπόκειντο στους νέους κανόνες, ανεξάρτητα από τον κλάδο τους, με βάση το επίπεδο των εσόδων και των περιθωρίων κέρδους τους. Οι νέοι κανόνες, συνεπώς, θα αφορούσαν πιθανόν περίπου 100 εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι καθώς και άλλες πολύ μεγάλες πολυεθνικές.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τη φορολογία, Pascal Saint-Amans, καλωσόρισε την αμερικανική πρόταση. «Με αυτή αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και είναι πολύ θετική», είπε, προσθέτοντας: «Είναι μία σοβαρή πρόταση με πιθανότητα επιτυχίας τόσο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις όσο και στο αμερικανικό Κογκρέσο».  

Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι η πρόταση είναι πιθανόν να αυξήσει τα έσοδα για τις άλλες χώρες όσο και η πρόταση του ΟΟΣΑ, ενώ θα επιτρέψει παράλληλα στις ΗΠΑ να έχουν τα χρήματα που θέλουν από τις μεγαλύτερες εταιρείες τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ