Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ο Άνας αλ Σαρίφ, δημοσιογράφος του Al Jazeera, κατηγορώντας τον ότι είχε ηγετικό ρόλο σε επιχειρησιακή ομάδα της Χαμάς και ότι συμμετείχε σε εκτοξεύσεις ρουκετών κατά Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων.
Ωστόσο, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών απέρριψαν τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις που να τις στηρίζουν. Ανέφεραν επίσης πως η στοχοποίησή του ενδέχεται να σχετίζεται με την παρουσία του στα σημεία των συγκρούσεων και τη συνεχή κάλυψη του πολέμου.
Ο 28χρονος αλ Σαρίφ σκοτώθηκε την Κυριακή, μαζί με τρεις ακόμη δημοσιογράφους του Al Jazeera —τον Μοχάμεντ Κρέικεχ, τον Ιμπραχίμ Ζάχερ και τον Μοχάμεντ Νούφαλ— καθώς και έναν βοηθό τους, όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε σκηνή κοντά στο νοσοκομείο Σίφα, στην ανατολική πλευρά της Πόλης της Γάζας. Το ίδιο χτύπημα στοίχισε τη ζωή και σε δύο ακόμη ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο.
Λίγο πριν χάσει τη ζωή του, ο αλ Σαρίφ είχε δημοσιεύσει στο Χ (πρώην Twitter) ότι η Πόλη της Γάζας δεχόταν ασταμάτητο βομβαρδισμό για πάνω από δύο ώρες.
Το Al Jazeera τον αποχαιρέτησε χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πιο γενναίους δημοσιογράφους της περιοχής και κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής κάλυψης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ενδέχεται να προηγηθεί ισραηλινή κατοχή στη Γάζα.
Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι βασίστηκε σε έγγραφα και πληροφορίες που βρέθηκαν στη Γάζα και πως από τον Οκτώβριο του 2023 είχε εντάξει τον αλ Σαρίφ σε λίστα έξι δημοσιογράφων που φέρονται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, να ανήκαν στη Χαμάς ή στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, Αϊρίν Χαν, είχε τονίσει πρόσφατα ότι οι ισραηλινές κατηγορίες παραμένουν ατεκμηρίωτες. Αντίστοιχα, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), που είχε απευθύνει έκκληση για διεθνή προστασία του αλ Σαρίφ, κατηγόρησε το Ισραήλ για μια συνεχή στρατηγική σύνδεσης δημοσιογράφων με ένοπλες οργανώσεις χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Το Al Jazeera έχει επίσης απορρίψει επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες, κάνοντάς λόγο για «κατασκευασμένες αποδείξεις». Η Χαμάς καταδίκασε το χτύπημα, εκφράζοντας την άποψη πως στοχεύει στην εκφοβιστική φίμωση των λίγων δημοσιογράφων που παραμένουν στη Γάζα και ότι μπορεί να προαναγγέλλει νέα στρατιωτική επιχείρηση από το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να εξαλείψει τα προπύργια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή βαθαίνει, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 237 δημοσιογράφοι, ενώ η CPJ αναφέρει τουλάχιστον 186 καταγεγραμμένους θανάτους. Το Al Jazeera δήλωσε πως ο αλ Σαρίφ και οι συνεργάτες του αποτελούσαν «από τις τελευταίες φωνές που μετέφεραν την τραγική καθημερινότητα» της Γάζας στον έξω κόσμο.
«Τρομοκράτες» της Χαμάς
Τον Μάιο του 2024, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να απαγορευτεί η μετάδοση του σήματος του δικτύου στη χώρα κι έκλεισαν τα γραφεία του. Επρόκειτο για την κορύφωση της μακράς διένεξης ανάμεσα στο μέσο ενημέρωσης του Κατάρ και την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορήσει επανειλημμένα δημοσιογράφους του δικτύου πως είναι «τρομοκράτες» της Χαμάς. Και η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί –περιορισμένες– εξουσίες στη Δυτική Όχθη, απαγόρευσε για αρκετούς μήνες το Αλ Τζαζίρα στις αρχές της χρονιάς, κατηγορώντας το για «υποκίνηση ανταρσίας» και «ανάμιξη» στις παλαιστινιακές υποθέσεις. Το δίκτυο κατήγγειλε τότε την απόφαση, που είχε στόχο κατ’ αυτό να φιμωθεί η κάλυψη της «επιδείνωσης» της κατάστασης στην παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Ο θάνατος των πέντε εργαζομένων του Αλ Τζαζίρα καταγράφτηκε μερικές ώρες αφού ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως έδωσε διαταγή στον στρατό να επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό ξένων δημοσιογράφων να εργάζεται –υπό τον έλεγχό του– στη Λωρίδα της Γάζας.
«Υπάρχει πρόβλημα στο να εγγυηθούμε την ασφάλεια, αλλά νομίζω πως μπορεί να γίνει με τρόπο υπεύθυνο και σώφρονα ώστε να προστατευτεί η δική σας ασφάλεια», είπε και πρόσθεσε πως η διαταγή δόθηκε πριν από «δυο μέρες». Δεν έδωσε καμιά άλλη διευκρίνιση.
Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί σε 20 μήνες από τον ισραηλινό στρατό
Ο διεθνής Τύπος βασίζεται σε δημοσιογράφους και ανταποκριτές στη Λωρίδα της Γάζας, που πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα: κάπου 200 από αυτούς έχουν σκοτωθεί σε 20 μήνες από τον ισραηλινό στρατό, ανάμεσά τους 45 κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) καταμετρά 187 «επαληθευμένους» θανάτους εργαζόμενων σε ΜΜΕ. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς κάνει λόγο για πάνω από 230 νεκρούς δημοσιογραφους.
Στην έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον παλαιστινιακό θύλακο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61.430 άνθρωποι, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.
Πηγή: Έθνος