Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαιντ Λούις, Alberto Musalem, δήλωσε την Παρασκευή 22 Αυγούστου ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν αποφασίσει αν θα υποστηρίξει μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 16-17 Σεπτεμβρίου. Τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% και αναμένεται να ενισχυθεί, ενώ οι πιθανοί κίνδυνοι για την αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.
Ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός
«Είναι αλήθεια ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πιο κοντά στο 3% παρά στο 2%. Υπάρχει η πιθανότητα –όχι όμως το βασικό σενάριο– να δείξει επιμονή», δήλωσε ο Musalem στο Reuters. «Πρόκειται λοιπόν για έναν υπαρκτό κίνδυνο, σε αντίθεση με τον μη πραγματοποιηθέντα κίνδυνο μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης της αγοράς εργασίας».
Η τρέχουσα νομισματική πολιτική
«Η πολιτική είναι σήμερα στη σωστή θέση για μια αγορά εργασίας με πλήρη απασχόληση και με πληθωρισμό πάνω από τον στόχο. Είναι κατάλληλη για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό», τόνισε ο Musalem. «Αν, ωστόσο, εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την αγορά εργασίας, τότε η πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως».
Η τελική απόφαση
Ο Musalem επισήμανε ότι θα επικαιροποιεί τις προβλέψεις του και θα σταθμίζει τους κινδύνους μέχρι δύο ή τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed. «Τότε θα αποφασίσω», κατέληξε.
Με πληροφορίες από Reuters