Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ωστόσο τόνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους βασικούς της όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ανεπιτυχείς οι προσπάθειες Τραμπ για μεσολάβηση
Οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ακύρωσε αιφνιδίως μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη.
Το Κρεμλίνο απέρριψε την Παρασκευή δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ που υποστήριζαν ότι ο Λαβρόφ είχε χάσει την εύνοια του Πούτιν, μετά την κατάρρευση των σχεδίων για τη σύνοδο κορυφής. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε επισημάνει πως η Μόσχα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της για την Ουκρανία.
«Έτοιμοι για προσωπικές συναντήσεις»
«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και εγώ κατανοούμε την ανάγκη για τακτική επικοινωνία», δήλωσε ο Λαβρόφ, που κατέχει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Πούτιν από το 2004, στο πρακτορείο RIA Novosti.
«Είναι σημαντικό να συζητάμε το ουκρανικό ζήτημα και να προωθούμε τη διμερή ατζέντα. Για τον λόγο αυτό, επικοινωνούμε τηλεφωνικά και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις όταν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 19% της ουκρανικής επικράτειας — έδαφος που η Μόσχα θεωρεί πλέον «νόμιμα» ρωσικό, αν και το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αρνούνται να το αναγνωρίσουν.
Οι όροι του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι οι «συνεννοήσεις» μεταξύ Πούτιν και Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της 15ης Αυγούστου στην Αλάσκα βασίστηκαν στις ρωσικές απαιτήσεις του Ιουνίου 2024 και στις προτάσεις του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Πούτιν είχε ζητήσει τότε από το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις επαρχίες που η Ρωσία διεκδικεί: Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει πλήρως την Κριμαία (προσαρτημένη από το 2014), σχεδόν όλο το Λουχάνσκ, περίπου το 80% του Ντόνετσκ, καθώς και το 75% των επαρχιών Χερσώνας και Ζαπορίζια, ενώ έχει παρουσία και σε τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι, Νικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ.
Η θέση του Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει ότι ορισμένα από τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία ενδέχεται να θεωρηθούν προσωρινά de facto κατεχόμενα, ωστόσο έχει αποκλείσει οποιαδήποτε de jure αναγνώριση.
Όπως δηλώνει, δεν έχει εντολή να παραχωρήσει εδάφη, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο της Ουκρανίας όσο και των ευρωπαϊκών συμμάχων της.
Δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
«Περιμένουμε τώρα την επιβεβαίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι συμφωνίες του Άνκορατζ παραμένουν σε ισχύ», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας, του Ντονμπάς και της Νοβοροσίας να επανενωθούν με την ιστορική τους πατρίδα».
Ο όρος Νοβοροσία (Novorossiya) αναφέρεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, περιοχή που εντάχθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία τον 18ο–19ο αιώνα και σήμερα χρησιμοποιείται από φιλορωσικά κινήματα για την υποστήριξη της επανένταξής της στη Ρωσία.
Όσον αφορά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως δεν υπάρχει νομική βάση για την κατάσχεσή τους και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε περίπτωση δέσμευσής τους.
Με πληροφορίες από Reuters