Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, Πέμπτη 15 Απριλίου, στην πρώτη συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική μετά την απόλυση του διοικητή της από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα, η οποία προκάλεσε μαζικές πωλήσεις των τουρκικών assets και τη βουτιά της λίρας κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό της. 

Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο 19%, κάτι που είναι πάντως απίθανο να προσελκύσει ξανά τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την Wall Street Journal. 

Η απομάκρυνση του Νατσί Αγκμπάλ ήταν η τελευταία σε μία σειρά αιφνιδιαστικών οικονομικών αποφάσεων του Ερντογάν και ενίσχυσε την ανησυχία για την οικονομική σταθερότητας της χώρας, εντείνοντας τα πολιτικά προβλήματα του Τούρκου ηγέτη. 

Τις εβδομάδες μετά την απόλυση του Αγκμπάλ, οι ξένοι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 2 δισ. δολάρια από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, ο Αγκμπάλ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τις αυξήσεις των επιτοκίων που έκανε στην προσπάθεια για έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά έπεσε στη δυσμένεια του Ερντογάν, ο οποίος είναι υπέρ των χαμηλών επιτοκίων για να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη.  

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσίογλου, πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν, είχε ταχθεί επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του. 

«Η τουρκική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στην επιδίωξη του βασικού στόχου της σταθερότητας των τιμών», ανέφερε ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας. 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ