Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σολτς: Η Βουλή θα επικυρώσει εγκαίρως την απόφαση για το ταμείο ανάκαμψης

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναμένει ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα λάβει το «πράσινο φως» από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση της ΕΕ για έκτακτη αναπτυξιακή βοήθεια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνταγματικές προσφυγές. Η εμπειρία με συγκρίσιμες προσφυγές με κάνει πολύ σίγουρο ότι η επικύρωση της απόφασης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως», δήλωσε ο κ. Σολτς στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η προσφυγή αφορά την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη - μέλη, με στόχο την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η απαραίτητη επικύρωση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχει αναβληθεί μέχρις ότου εξεταστεί η συνταγματική αγωγή που κατατέθηκε από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Οργάνωση «Συμμαχία της Βούλησης των Πολιτών» τον περασμένο Μάρτιο. Χωρίς την επικύρωση από όλες τις χώρες, το πρόγραμμα της ΕΕ δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Σολτς ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δαπανήσει 215 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για επιχειρήσεις και φορολογική στήριξη, καθώς και 30 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα «περιορισμένων ωρών εργασίας». «Το μπαζούκα λειτουργεί, τα χρήματα φτάνουν σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, αλλά η Γερμανία πηγαίνει καλά, όταν και η Ευρώπη πηγαίνει καλά». Περιέγραψε μάλιστα το ταμείο ανάκαμψης ως «ιστορική ευκαιρία να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή».

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου, την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει σε αυτό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» και να δράσει ενεργά για τη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου πληρωμών. «Μια κυρίαρχη Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις πληρωμών (…) Δεν επιτρέπεται να μείνουμε θεατές», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει το καλοκαίρι εάν θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ και, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη για λογαριασμό της, οι πολίτες αναμένουν από ένα ψηφιακό νόμισμα «διαφύλαξη του απορρήτου» σε ποσοστό 43%, ασφάλεια (18%), δυνατότητα πληρωμών στο πλαίσιο της ευρωζών

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ