Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μπάφετ: Οκτώ συμβουλές για να προστατεύσετε το πορτοφόλι σας από την αύξηση του πληθωρισμού

Γουόρεν Μπάφετ
Πηγή: AP Newsroom

Να ανησυχεί κανείς ή να μην ανησυχεί από την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως; Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffet, σε μια από τις πολλές αναλύσεις του στο Μoneywise, δίνει 8 συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στο πορτοφόλι του.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 1,4% τον Ιανουάριο, 1,7% τον Φεβρουάριο, και τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 2,6%, πολλοί οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του Buffet, δηλώνουν την ανησυχία τους για την παγκόσμια αύξηση των τιμών.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται», δήλωσε ο Warren Buffett στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας του Berkshire Hathaway λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός απασχολεί τόσο ΄έντονα τους Αμερικανούς που «γκουγκλάρουν» τον όρο περισσότερο ποτέ», επικαλούμενος στοιχεία του στρατηγικού επικεφαλής της Deutsche Bank, Jim Reid.

Oι 8 συμβουλές του Buffet είναι οι εξής:

1) Αύξησε το εισόδημά σου 

Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται δύο είναι οι βασικές συνέπειες: Ότι οι τιμές αυξάνονται και ότι το αμερικάνικο δολάριο χάνει την αξία του. Αυτό που μένει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αυξήσετε το εισόδημά σας για να είστε ασφαλής.

Μπορείτε να στραφείτε σε μια freelance απασχόληση ή είναι καιρός να βρείτε μια νέα δουλειά με μεγαλύτερο μισθό και περισσότερες ευκαιρίες να εξελιχθείτε.

2) Παίξε στο χρηματιστήριο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πληθωρισμό προς όφελός σας επενδύοντας σε τομείς της οικονομίας όπως τρόφιμα, τεχνολογία, οικοδομικά υλικά ή ενέργεια. Δημόσιες εταιρείες όπως ο γίγαντας καταναλωτικών προϊόντων Procter & Gamble, η αλυσίδα burger Shake Shack και ο κατασκευαστής ιατρικού εφοδιασμού McKesson έχουν είτε αυξήσει τις τιμές είτε σχεδιάζουν αυξήσεις για αργότερα μέσα στο χρόνο.

Υπάρχουν πολλές καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επενδύσετε στην αγορά. Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, βρείτε το σωστό για τις οικονομικές σας ανάγκες και μπείτε στο παιχνίδι.

3) Επένδυσε σε χρυσό και ασήμι

Ο φόβος του πληθωρισμού ευνοούσε πάντα τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το ασήμι. Και τα δύο προϊόντα έχουν καλές αποδόσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, με την αξία του χρυσού να αυξάνεται κατά 44% και το ασήμι κατά 54%. Οι επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι σε τέτοιες χρονικές περιόδους είναι πάντα επωφελής.

4) Επένδυσε στην κτηματική αγορά 

Η ακίνητη περιουσία έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο αξιόπιστα μακροπρόθεσμα επενδυτικά πλάνα που μπορείτε να κάνετε.

Η αμερικανική αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σοβαρή ανοδική πορεία από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν η μέση τιμή πώλησης ήταν πάνω από 221.000 δολάρια. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, είχε αυξηθεί στα 347.500 δολάρια.

Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να επενδύσετε στην αγορά κατοικίας, ξεκινήστε τη σύγκριση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων σήμερα και κερδίστε.

Εάν πάλι η αγορά ενός σπιτιού είναι εκτός του προϋπολογισμού σας, μπορείτε να επενδύσετε σε ακίνητα χωρίς να αγοράσετε δικά σας τοποθετώντας τα χρήματά σας σε μια επένδυση σε ακίνητα ή REIT.

5) Τα επιτόκια δεν είναι πάντα φιλικά απέναντι σας

Οταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια. Αν μεταφέρετε χρεωστικό ρυθμιζόμενο επιτόκιο, όπως υπόλοιπο πιστωτικής κάρτας ή πιστωτικό όριο εγχώριων ιδίων κεφαλαίων, η αύξηση του πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες χρεώσεις τόκων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα στεγαστικά δάνεια. Εάν έχετε υποθήκη ρυθμιζόμενου επιτοκίου, ίσως ήταν καλή ιδέα να ρυθμίσετε το δάνειο από την αρχή.

6) Μείωσε τα χρέη σου

Εάν έχετε τεράστια χρέη και η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων δεν είναι εφικτή, μια καλή επιλογή θα ήταν η λήψη ενός δανείου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα δάνεια.
Ακόμη κι αν το επιτόκιο είναι υψηλό θα είναι μόνο σε ένα δάνειο κι όχι σε πολλά.

7) Μείωσε τα έξοδα σου

Οι περισσότερες από τις προτάσεις του Warren Buffet αφορούν την αναπροσαρμογή των δαπανών και των εξόδων. Ωστόσο, η μείωση των ίδιων των εξόδων είναι μια εξαιρετική αντιστάθμιση έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Αναπροσαρμόστε τις ασφαλιστικές σας εισφορές επιλέγοντας χαμηλότερα πακέτα ή προϊόντα, στις ασφάλειες αυτοκίνητων και σπιτιού μέσα από τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε εκατοντάδες δολάρια.
Και κυρίως χρησιμοποιήστε εκπτωτικά κουπόνια, δεν είναι ντροπή, το κάνει ακόμη και Buffet.

8) Tο να ξοδεύεις δεν είναι πάντα αρνητικό

Δεν πιστεύουν όλοι ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού είναι μια ένδειξη αυτών που θα φέρει το μέλλον.

«Ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να εμποδίζει πολλούς Αμερικανούς από το συνεχίσουν να ξοδεύουν. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα στην τσέπη τους και πληρώνουν ακόμη κι αν οι τιμές είναι ανεβασμένες» φέρεται να δήλωσε ο δισεκατομμυρίουχος επενδυτής στους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Επομένως, εάν είστε άνετοι με τα τρέχοντα οικονομικά σας, επενδύστε και ξοδέψτε χρήματα γιατί θα μπορούσε να είναι μια καλή οικονομική ευκαιρία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ