Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπιλ - Μελίντα Γκέιτς: Μυστικά και κρυφές περιουσίες πίσω από το διαζύγιο των 147 δισ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ιδρυτής της πανίσχυρης Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εμφανιζόταν ως ένας στοργικός οικογενειάρχης που αφιέρωνε τον χρόνο του και τη μυθική περιουσία του στην οικογένεια και τη φιλανθρωπική του δράση, μέσα από το περίφημο Bill and Melinda Gates Foundation, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.

Με κοινή περιουσία που ξεπερνά τα 145 δισ. δολάρια, το ζευγάρι έβλεπε το όνομά του να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας του Forbes επί σειρά ετών, μετρώντας φίλους και ακόμη περισσότερους εχθρούς.

Στη φόρα και κρυφά περιουσιακά στοιχεία; 

Μετά την ανακοίνωση ότι έπειτα από 27 χρόνια γάμου αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους, εκτός από τα προσωπικά μυστικά που άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα, πολλοί περιμένουν τις λεπτομέρειες των περιουσιακών τους στοιχείων που θα βγουν στην επιφάνεια και ίσως είναι πιο αποκαλυπτικές απ’ όσο θα ήθελε το ζεύγος... όπως την ύπαρξη παράκτιων εταιρειών σε εξωτικά νησιά.

Το «χρυσό» διαζύγιο, από το οποίο εκτιμάται ότι η Μελίντα θα βγει πλουσιότερη και από την Μακένζι Σκοτ, την πρώην σύζυγο του Τζεφ Μπέζος της Amazon, με προσωπική περιουσία που θα ξεπερνά τα 70 δισ. δολάρια, δεν ταράζει μόνο την οικογένεια αλλά και την αμερικανική οικονομία. Από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και ανακοίνωσαν την απόφασή τους, οι μετοχές των εταιρειών που ανήκουν στην οικογένεια ή σχετίζονται με αυτήν έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη Wall Street.

Ο πλούτος του ζεύγους προέρχεται από το μερίδιο του Γκέιτς στη Microsoft, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 20%. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, περιουσιακό στοιχείο του είναι η Cascade Investment, η οποία δραστηριοποιείται στην κτηματαγορά, κατέχοντας ακίνητα και γη, στην ενέργεια και στα ξενοδοχεία, αλλά και στις εισηγμένες εταιρείες. 

Η Cascade Investment είναι η βασική εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, που μετέφερε χρεόγραφα αξίας άνω του 1,8 δισ. δολαρίων στη Mελίντα Φρεντς Γκέιτς. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μετοχές της Canadian National Railway Co αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και μετοχές της AutoNation Inc αξίας 300 εκατ. δολαρίων. Η Cascade κατέχει ακόμη χρεόγραφα αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων με μετοχές στις Republic Services Inc, Deere & Co και Εcolab Inc. 

Το ζευγάρι είχε αφιερώσει τις τελευταίες δεκαετίες τη ζωή του στο Bill and Melinda Gates Foundation, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει δράσεις όπως η καταπολέμηση υγειονομικών κρίσεων μεταξύ των οποίων και του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ενίσχυση τρίτων χωρών, κυρίως στην Αφρική, η ισότητα των φύλων κ.λπ.

Και η Κίνα στον ρυθμό του διαζυγίου

Το 2019, η Μελίντα επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην αμερικανική κοινωνία, ενώ το 2020, μέσω της εταιρείας της Pivotal, συνεργάστηκε με την Μακένζι Σκοτ, λανσάροντας το Equality Can’t Wait Challenge, έναν διαγωνισμό με έπαθλο 30 εκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες που θα βρουν νέες λύσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών μέχρι το 2030.

Το διαζύγιο του ζεύγους έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην Κίνα, όπου το hashtag «Bill Gates divorce» έχει περισσότερες από 830 εκατομμύρια προβολές και 66.000 δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 91 εκατομμύρια προβολές που είχε το διαζύγιο του Τζεφ Μπέζος και της Μακένζι Σκοτ όταν χώρισαν το 2019.

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα έχει περισσότερους από 4,1 εκατομμύρια φαν στο Weibo, ξεπερνώντας τα 1,7 εκατομμύρια του CEO της Tesla, Έλον Μασκ, και τα 1,4 εκατομμύρια του επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ