Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε σήμερα ότι τα δημοσιονομικά «μέτρα λιτότητας» που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, απειλούν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Η πανδημία αυτή «εγγράφεται στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής κρίσης που υφίσταται ήδη εδώ και πολύ καιρό στα σωφρονιστικά συστήματα πολλών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της για το 2020 η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), ένα από τα όργανα του Συμβουλίου.

«Στη διάρκεια πολλών επισκέψεων που πραγματοποίησε τα τελευταία αρκετά χρόνια, (η CPT) διαπίστωσε μια έλλειψη σεβασμού στοιχειωδών αναγκών των κρατουμένων σε ορισμένες εγκαταστάσεις», σημειώνει η Επιτροπή, που διαπιστώνει πως οι "σημαντικές περικοπές" στον προϋπολογισμό των διοικήσεων των σωφρονιστικών καταστημάτων επηρεάζουν «την ποιότητα ζωής των κρατουμένων».

Η CPT προειδοποιεί για τις «πιθανές μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19" που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα ήδη αρνητικά αποτελέσματα των προϋπαρχόντων μέτρων λιτότητας στους κρατούμενους ωθώντας για παράδειγμα τις χώρες να λάβουν ακόμη σημαντικότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

«Αν αυτό γίνει, θα υπάρξουν ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα στους πολύ φτωχούς και ευάλωτους κρατούμενους, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των φυλακών σε όλη τη γεωγραφική ζώνη του Συμβουλίου της Ευρώπης», αναφέρει η CPT.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να υπογραμμίσουμε πως ορισμένα από τα θεμελιώδη οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να διαχωριστούν από το δικαίωμά τους να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο πρόεδρος του επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Άλαν Μίτσελ.

«Ενα όριο ευπρέπειας πρέπει να τηρείται στις φυλακές ανά πάσα στιγμή, περιλαμβανομένου του πλαισίου των μέτρων λιτότητας που προκαλούν οι οικονομικές κρίσεις», πρόσθεσε.

Ολοι οι κρατούμενοι «πρέπει να επωφελούνται, τουλάχιστον, μιας ελεύθερης πρόσβασης σε επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού, κατάλληλης διατροφής (...), αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ύπνου και μέσων ώστε να παραμείνουν καθαροί», αναφέρει ακόμη η CPT.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ