Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί τους όρους του Brexit

Μισέλ Μπαρνιέ / Πηγή: AP
Μισέλ Μπαρνιέ / Πηγή: AP

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πλαίσιο που θέτουν οι συμφωνίες της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αλιεία και την Βόρεια Ιρλανδία, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Eυρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Προειδοποίησε δε πως διαφορετικά θα βρεθεί εκτεθειμένο στην λήψη αντιμέτρων και την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του.

«Το ζήτημα της υπογραφής είναι σημαντικό, αφορά την αξιοπιστία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πράγμα που δεν κάνει σήμερα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που δεν κάνει με τους αλιείς και συνιστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσέξει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όπως αυτές είναι διατυπωμένες σε αυτές τις δύο συμφωνίες του Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στο Europresse.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκκινήσει διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. «Ως προς την αλιεία, έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα γύρω από το (αγγλονορμανδικό) νησί του Τζέρσεϊ, και δεν καταλαβαίνω, εκτός αν είναι θέμα κακοπιστίας. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες», προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες Γάλλοι αλιείς διαδήλωσαν με τα σκάφη τους μπροστά από το λιμάνι του Σεντ Χέλιερ στο Τζέρσεϊ διαμαρτυρόμενοι για τους όρους αλιείας που επιβάλλει το Λονδίνο στα νερά της ζώνης αυτής που βρίσκεται πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές. Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί το Λονδίνο για παραβίαση του ιρλανδικού πρωτοκόλλου που περιλαμβάνεται στην συμφωνία η οποία υπεγράφη στο τέλος του 2019 μετά την μονομερή ανακοίνωση του Λονδίνου για αναβολή της εφαρμογής ελέγχων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που φθάνουν από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο μετατοπίζει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, κατά συνέπεια τους τελωνειακούς ελέγχους που επιβάλλει το Brexit, στην θάλασσα ανάμεσα στην Βρετανία και την Ιρλανδία, για να αποτραπεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευή που έθεσαν τέλος στην περίοδο των Troubles.

«Είμαστε σε επιφυλακή», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «οι Βρετανοί είναι επίσης προσεκτικοί απέναντι στο γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης πολύ προσεκτικός σχετικά με τους όρους της ειρήνης στην Ιρλανδία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ