Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Amazon: Ευρωπαϊκό δικαστήριο έσβησε το πρόστιμο των 250 εκατ. από την Κομισιόν

Amazon
Amazon / Πηγή: AP

Νικήτρια στη φορολογική μάχη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγήκε η Amazon στο Λουξεμβούργο, μετά από απόφαση δικαστηρίου που θεώρησε το ποσό των 250 εκατ. ευρώ που η ΕΕ ζήτησε από την Αμερικανική εταρεία «παράνομη κρατική βοήθεια».

Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι η Amazon απολάμβανε αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα, χάρη σε μια συμφωνία του 2003 (που ανανεώθηκε το 2011) και της επέτρεπε να αποφεύγει τον φόρο στα 3/4 περίπου των κερδών της στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα της στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν είχε εκτιμήσει σε 250 εκατ. ευρώ τους μη καταβληθέντες φόρους και είχε δώσει εντολή να πληρωθούν τον Οκτώβριο του 2017. Το Λουξεμβούργο και η Amazon είχαν προσφύγει τότε στη δικαιοσύνη.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σήμερα ότι «κανένα από τα ευρήματα που παρουσιάζονται στην αμφισβητούμενη απόφαση δεν επαρκεί για να καταδείξει την ύπαρξη αθέμιτου πλεονεκτήματος…με αποτέλεσμα η απόφαση να πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αμερικανική εταιρία διαδικτυακών πωλήσεων χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του δικαστηρίου, που ευθυγραμμίζεται με την πάγια θέση μας ότι τηρήσαμε όλους τους ισχύοντες νόμους και ότι η Amazon δεν έτυχε κάποιας ειδικής μεταχείρισης», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

Το Λουξεμβούργο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση που «επιβεβαιώνει ότι η υπό αμφισβήτηση φορολογική μεταχείριση … δεν αποτελεί κρατική βοήθεια».

Η Κομισιόν ωστόσο έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έφεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έκανε ύστερα από την ήττα της έναντι της Apple τον περασμένο χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χάσει τον Ιούλιο του 2020 ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, που ακύρωσε την επιστροφή στην Ιρλανδία φόρων ύψους 13 δισεκ. ευρώ.

Αντίθετα, σε άλλη υπόθεση για την οποία εκδόθηκε σήμερα απόφαση, το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε σε βάρος του Λουξεμβούργου και της εταιρίας ενέργειας Engie, της οποίας οι αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις χρηματοδότησης θεωρήθηκε ότι αποτελούν αθέμιτο πλεονέκτημα.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ