Νέα
  • ΓΔ: 908.97 +0.38%
  • Τζίρος: 16,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πού επενδύουν τα χρήματά τους οι τραπεζίτες της ΕΚΤ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Οταν οι τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να επενδύσουν τα δικά τους χρήματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή την προώθηση της καλύτερης εταιρικής διακυβέρνησης, δεν είναι τόσο τολμηροί όσο σε άλλες περιπτώσεις.

Το Bloomberg, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, αξιολόγησε το πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν με τις αποφάσεις τους για τα χρήματα των άλλων, επενδύουν τα δικά τους.

Από την έρευνα προέκυψε, ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διατηρούν σχεδόν το ήμισυ των ιδιωτικών επενδύσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία που κατατάσσονται στην κλίμακα του μέσου ή χαμηλού ρίσκου στην κλίμακα βιωσιμότητας της MSCI Inc..

Το ένα τέταρτο των αμοιβαίων κεφαλαίων ή τίτλων τους επενδύονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά ESG με περισσότερα από το ένα τέταρτο να είναι χωρίς αξιολόγηση καθώς οι επενδύσεις αυτές είναι σχετικά καινούργιες και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς δείκτες αξιολόγησης.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη φαίνεται ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, και σε εταρείες που προωθούν την εταιρκή ισότητα μεταξύ των φύλων και τα εργασιακά δικαιώματα. Πρωτοπόρος αυτής της φιλοσοφίας, είναι ο Bill Gates ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τα fossil fuel.

Λαγκάρντ: Στήριξη σε «πράσινες» επενδύσεις

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει συχνά εκφράσει την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το κλίμα οικονομία και την προώθηση της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του θεσμικού οργάνου το 2019.

«Η μετάβαση στις καθαρές μηδενικές εκπομπές, και η ψηφιακή επανάσταση, θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σε τεχνολογία, υποδομή και δίκτυα», δήλωσε η Λαγκάρντ στις 6 Μαΐου, ενώ ζήτησε περισσότερη κανονιστική δράση για τη στήριξη της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Ωστόσο οι τομείς αυτοί, είναι σχετικά καινούργιοι και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία απόδοσης ώστε να αξιολογηθούν, με την Λαγκάρντ να δηλώνει συχνά ότι η δυσκολία μέτρησης των επιπέδων ρίσκου σε αυτές τις επενδύσεις δεν τις κάνουν ελκυστικές.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις πράσινες επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο «ιδίων κεφαλαίων» που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εσόδων για λειτουργικά έξοδα.

Η Isabel Schnabel της ΕΚΤ,  κατέχει 11 περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στην κατηγορία «leader» της ESG και της MSCI - συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Microsoft Corp. και της SAP SE. Η Schnabel διαθέτει ένα από τα πιο μεγάλα χαρτοφυλάκια όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και έχει μιλήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης των επενδύσεων.

Συχνά μάλιστα υποστηρίζει, ότι «μόλις εκτιμήσει κανείς πόσο σημαντικός είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας για την πράσινη μετάβαση, τότε εμείς ως κεντρικοί τραπεζίτες θα  πρέπει να αναλάβουμε έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ