Νέα
  • ΓΔ: 1275.98 +0.20%
  • Τζίρος: 41,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

G7: STOP στις επιδοτήσεις μονάδων καύσης άνθρακα μέχρι τέλος του 2021

Οι επτά πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα σταματήσουν να επιδοτούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα, ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Σβένια Σούλτσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο», συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου -σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα- μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η Σούλτσε σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα προόδου αφού μόνο έτσι εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, μπορούμε να απαιτήσουμε να μας ακολουθήσουν και οι άλλες στον δρόμο αυτόν».

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη δεκαετία του 2030.

Οι υπουργοί επιθυμούν επίσης οι χώρες τους να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα «το αργότερο μέχρι το 2050». Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2045.

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, θα οργανώσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη τη σύνοδο COP26 για το κλίμα, η οποία αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι προέτρεψε τις χώρες της G20 να λάβουν παρόμοια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την G7 και να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ