Νέα
  • ΓΔ: 896.44 +0.24%
  • Τζίρος: 35,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Η Γαλλία αναμένει έσοδα αρκετών δισ. ευρώ ετησίως

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

Η Γαλλία αναμένει να αντλήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της G7 και βρίσκεται τώρα παγκόσμια διαπραγμάτευση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Λεμέρ και οι ομόλογοι του της G7 συμφώνησαν το Σάββατο να στηρίξουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μεταξύ 139 χωρών για την αναθεώρηση των κανόνων φορολογίας των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. 

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο BFM πόσα χρήματα θα αποδώσει στη Γαλλία ο ελάχιστος φόρος, ο Λεμέρ δήλωσε: «Είναι ακόμα λίγο δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος».

Ένας ξεχωριστός πυλώνας των διεθνών συνομιλιών επικεντρώνεται στο πώς θα διαμοιραστεί μεταξύ διαφορετικών χωρών το δικαίωμα να φορολογούν τις 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες. 

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι, βάσει του πυλώνα αυτού, η Γαλλία θα μπορούσε να αναμένει να δει 500 εκατ. έως 1 δισεκ. ευρώ σε επιπλέον φορολογικά έσοδα ενώ ο ισχύων φόρος ψηφιακών υπηρεσιών, που το Παρίσι έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει μόλις υπάρξει διεθνής συμφωνία, εισφέρει περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως.

Tρεις δυσκολίες

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, υπάρχουν «τρία δύσκολα ζητήματα στην πορεία αυτής της πιο δίκαιης και πιο αποτελεσματικής διεθνούς φορολόγησης».

Αρχικά, ότι «η Κίνα πρέπει να δώσει το δικό της ‘πράσινο φως’. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα τελείως άλλο θέμα». Δεύτερον, «ότι ο φόρος 15% να είναι ένας ελάχιστος φόρος: θα επιχειρήσουμε με άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πάμε πιο πέρα από το 15%». Τέλος, «πρέπει όλοι οι ψηφιακοί κολοσσοί χωρίς εξαίρεση να βρίσκονται στο πεδίο αυτού του φόρου».

Θα φορολογηθεί και η Amazon

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανησυχίες ότι η Amazon ίσως να μην εμπίπτει στις προτάσεις για τη φορολόγηση «υπερκερδών» καθώς το συνολικό λειτουργικό της περιθώριο είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο του 10%.

Αξιωματούχοι κοντά στις συνομιλίες δήλωσαν χθες ότι τα κράτη της G7 είχαν βρει έναν τρόπο για να περιλαμβάνουν την Amazon, στοχοποιώντας συγκεκριμένα την περισσότερο κερδοφόρα μονάδα cloud computing, κάτι που ο Λεμέρ δήλωσε ότι στηρίζει.

«Θα ήθελα να υπάρξει κατάτμηση των δραστηριοτήτων της Amazon, ούτως ώστε ό,τι είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρο να υπόκειται στην ψηφιακή φορολογία», δήλωσε ο Λεμέρ. «Η Amazon πρέπει να πληρώσει αυτό τον φόρο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ