Νέα
  • ΓΔ: 882.4 +0.50%
  • Τζίρος: 21,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σε υψηλό διετίας ο πληθωρισμός - Στο 2,1% έναντι εκτίμησης 1,8%

Σε παγκόσμιο πρόβλημα εξελίσσεται ο πληθωρισμός με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει απροσδόκητα ποσοστά καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μια άνοδος που θα τροφοδοτήσει τα σενάρια για το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,8%.

Η άνοδος οφείλεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων, ειδών ένδυσης και ειδών αναψυχής, καθώς η οικονομία έκανε ένα περαιτέρω βήμα για έξοδο από το lockdown.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο 2% προσωρινά το 2021.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες δεδομένου του ταχέως ρυθμού ανάκαμψης από την ύφεση του κορονοϊού.

Στους οικονομολόγους αυτούς περιλαμβάνεται και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μισθοί και το κόστος αυξάνονται ήδη και ο υψηλός πληθωρισμός "δεν μπορεί να είναι μακριά”.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ