Νέα
  • ΓΔ: 895.28 +0.78%
  • Τζίρος: 22,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβόλιο: Κίνητρα και απολύσεις - Ποιες εταιρείες δίνουν «Bonus εμβολιασμού» έως 125 δολάρια

Την ώρα που στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε χώρους εργασίας με τις Επιτροπές Βιοηθικής να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, στις ΗΠΑ οι εργοδότες έχουν αρχίσει ήδη να προσφέρουν κάθε λογής προνόμια στους εργαζομένους τους ως κίνητρα για τον εμβολιασμό. Ορισμένοι τουλάχιστον, καθώς άλλοι εργοδότες προχωρούν ευθέως και χωρίς περιστροφές σε απολύσεις όσων δεν εμβολιάζονται είτε επειδή αρνούνται είτε επειδή φοβούνται.  

Σύμφωνα με το Barrons.com, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπάρχουν εταιρείες που υπόσχονται ακόμη και bonus εμβολιασμού, με πακέτα έως 125 δολάρια στους υπαλλήλους τους, προκειμένου να καμφθούν οι ενδεχόμενες αμφιβολίες τους και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.  

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ίσης Απασχόλησης, οι εταιρείες μπορούν νομικά να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο σε όποιες κινήσεις κάνουν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις τυχόν αλλεργίες που έχουν οι υπάλληλοι και φυσικά να σέβονται τις ανησυχίες τους για την υγεία, χωρίς διάκριση ή παραβίαση του απορρήτου.

Πολιτείες όπως η Μοντάνα έχει εγκρίνει νομοσχέδιο που απαγορεύει στους εργοδότες να απαιτούν τον εμβολιασμό από τους εργαζομένους τους.

Εμβολιασμός με bonus... 

Έτσι, εργοδότες, όπως η JPMorgan Chase, η Saks και η Delta Air Lines, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν προσφέρουν κίνητρα όπως επιπλέον ρεπό. Άλλες εταιρείες όπως η Amazon, η American airlines, η Walmart και άλλες, προσφέρουν ακόμη και χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με την Barrons.com:

  • η Publix προσφέρει 125 δολάρια,
  • η Kroger 100 δολάρια,
  • η Amazon έως και 80 δολάρια και
  • η Walmart 75 δολάρια ενώ
  • η American Airlines προσφέρει 50 δολάρια και μια επιπλέον μέρα ρεπό το επόμενο έτος.

... αλλά και απολύσεις

Την ώρα που μια σειρά από εταιρείες προσφέρουν ρεπό, χρηματικά ποσά και bonus στους υπαλλήλους τους ως κίνητρα για τον εμβολιασμό, άλλοι προχωρούν σε απολύσεις. Μια τέτοια περίπτωση καταγράφηκε στο Χιούστον, όπου το νοσοκομείο Houston Methodist απέλυσε 178 υπαλλήλους που είχαν αρνηθεί το εμβόλιο. Οι εκπρόσωπόί του μάλιστα δήλωσαν ότι θα απολύσουν όλους όσοι δεν εμβολιαστούν έως τις 21 Ιουνίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ομοσπονδιακός Δικαστής δεν δικαίωσε τους απολυμένους υπαλλήλους του Houston Methodist Hospital, που κατέθεσαν αγωγή ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς τους ότι τα εμβόλια είναι «πειραματικά και επικίνδυνα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ