Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεκόρ δωρεών από τους πλούσιους των ΗΠΑ το 2020 - Η πρώην του Μπέζος, ο Mr Twitter και το ίδρυμα Γκέιτς

Η Μακένζι Σκοτ, πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος
Η Μακένζι Σκοτ, πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος / Πηγή: AP

Σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν το 2020 οι φιλανθρωπικές δωρεές δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ, καθώς έφτασαν στα 471,4 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό που δόθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς εκτιμάται ότι ήταν κατά 3,8% υψηλότερο από αυτό του 2019, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα της Giving USA.

Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από ιδρύματα, τα οποία πραγματοποίησαν δωρεές ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων -ένα άλμα 15,6% το 2020- καθώς η πανδημία οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας. Τα φυσικά πρόσωπα διέθεσαν περίπου 324,1 δισ. δολάρια, μια αύξηση της τάξης του 1%. Η προσφορά εταιρειών -η οποία τείνει να κινείται με βάση τα εταιρικά κέρδη και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη ή πτώση- υποχώρησε κατά 7,3%, στα 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν μια πρωτοφανής χρονιά, με πολλούς τρόπους», είπε η Una Osili, επικεφαλής για ερευνητικά και διεθνή προγράμματα στο Lilly Family School of Philanthropy. «Εως τον Μάρτιο είχαμε ανεργία-ρεκόρ, αλλά καθώς προχωρήσαμε προς το τέλος του έτους, βιώσαμε μία από τις καλύτερες περιόδους που έχουν υπάρξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και αυτό έχει επιπτώσεις στις φιλανθρωπικές δωρεές, επειδή οι άνθρωποι δίνουν όταν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς».

Η πρώην τού Τζεφ Μπέζος και ο ιδρυτής του Twitter

Μία από τις πιο μεγάλες δωρεές προήλθε από την Μακένζι Σκοτ, πρώην σύζυγο του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, η οποία έδωσε 6 δισ. δολάρια για να στηρίξει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και κοινοτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, πρόσφατα δώρισε επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τα λεγόμενά της. «Όλοι προσπαθούμε να δώσουμε μια περιουσία που δημιουργήθηκε από συστήματα που χρειάζονται αλλαγή», είπε.

Τον Ιούλιο του 2020, η Σκοτ δώρισε 1,7 δισ. δολ. σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ιστορικά «μαύρα» κολέγια και πανεπιστήμια, καθώς και ομάδες που υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα, την ισότητα των φύλων και την οικονομική κινητικότητα. Στη συνέχεια, ​​ζήτησε από μια ομάδα συμβούλων να τη βοηθήσει να «επιταχύνει την άμεση υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης» και τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοίνωσε δωρεές περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 384 οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής του Twitter και ιδρυτής της Square, έκανε επίσης αίσθηση στον κόσμο της φιλανθρωπίας το 2020, όταν δεσμεύθηκε να διαθέσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το μερίδιό του στη Square σε μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας ανακούφισης από τον Covid-19. Πριν από λίγο καιρό, δε, έκανε δωρεά 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων -ποσό που προήλθε από τη δημοπρασία του πρώτου του tweet- στην GiveDirectly, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Η αναμενόμενη δωρεά του 2021

Φέτος, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική κίνηση θα μπορούσε να προέλθει από το επικείμενο διαζύγιο των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ανάλογα με το πώς αυτό θα επηρεάσει το φερώνυμο ίδρυμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η French Gates ανακοίνωσε το 2020 ότι η Pivotal Ventures, εταιρεία επένδυσης και εκκόλαψης επιχειρήσεων, θα συνεργαστεί με τη Σκοτ για να ιδρύσει το Equality Can’t Wait Challenge, το οποίο θα δώσει ένα βραβείο 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμούς που θα βρουν τρόπους να προωθήσουν τη δύναμη των γυναικών έως το 2030.

Την ίδια ώρα, στο αμερικανικό Κογκρέσο καταβάλλονται προσπάθειες που έχουν στόχο να ωθήσουν τους πλούσιους να παρέχουν με πιο γρήγορους ρυθμούς χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι πλούσιοι συχνά εκμεταλλεύονται τη φορολογική μείωση που τους επιτρέπει να τοποθετούν χρήματα σε επενδυτικά ταμεία, αποφεύγοντας να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα δώσουν τελικά τα κεφάλαια αυτά. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τη χρήση των funds που παρέχουν συμβουλές για δωρεές μπορούν να ισούνται με έως 57 σεντ ανά δολάριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ