Νέα
  • ΓΔ: 904.17 +0.33%
  • Τζίρος: 27,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Καμπανάκι για ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μ. Βρετανία

Τα πληθωριστικά φαινόμενα που εμφανίζονται στις ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει το ΔΝΤ το οποίο σε ανακοίνωση υποστηρίζει ότι περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.

Προειδοποίησε ακόμη ότι ο κίνδυνος μιας διαρκούς αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν ενώ από τον κίνδυνο δεν εξαιρούνται ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία ενώ χαμηλότερη είναι η πορεία του πληθωρισμού στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, που απευθύνεται στους G20, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως και σε σημαντικές κεφαλαιακές εκροές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για τους κινδύνους πληθωρισμού στις ΗΠΑ έρχεται εν μέσω έντονης κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους για τα σχέδια τρισ. δολαρίων του Προέδρου Joe Biden για αύξηση των δαπανών για υποδομές, παιδική φροντίδα, δίδακτρα κοινοτικών κολεγίων και διευρυμένη κάλυψη της φροντίδας στο σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Γκεοργκιέβα δήλωσε ότι η ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ανάπτυξη φαίνεται να φτάνει το 7% το 2021, θα ωφελήσει πολλές χώρες μέσω του αυξημένου εμπορίου, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να διατηρηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 6%.

Οι προσδοκίες της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν συγκρατημένες τα επόμενα χρόνια, αλλά οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ποικίλλουν στις προηγμένες οικονομίες και επιταχύνθηκαν ταχύτερα στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ευρωζώνη, ενώ παρέμειναν συγκρατημένες σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ