Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Kλιματική αλλαγή: Ευθύνεται για 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως

Κλιματική αλλαγή / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι υπερβολικά ζεστές και κρύες θερμοκρασίες που παρατηρούνται όλο και συχνότερα, καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, ευθύνονται για 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Αλλαγές θερμοκρασίες και θνησιμότητα

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αντιπροσωπεύουν το 9,4% όλων των μη φυσιολογικών θανάτων διεθνώς μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με ερευνητές οι οποίοι δημοσίευσαν την πρώτη μελέτη που συνδέει τις αλλαγές θερμοκρασίας με τις ετήσιες αυξήσεις της θνησιμότητας.

Αν και οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από την έκθεση στο κρύο, η τάση είναι πιθανό να αντιστραφεί, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, όπως αναφέρουν. «Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει το μέγεθος της θνησιμότητας», καθώς ολοένα και περισσότεροι θάνατοι σχετίζονται με τη υπερθέρμανση, δήλωσε ο Yuming Guo, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mονάς της Μελβούρνης.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τα κύματα καύσωνα που πλήττουν το βόρειο ημισφαίριο φέτος το καλοκαίρι. Οι τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν οι πιο καυτές από την προβιομηχανική εποχή, με τα 10 θερμότερα χρόνια να καταγράφονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καταστροφική για τη ζωή στη Γη μια περαιτέρω αύξηση

Η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχίζει να επιταχύνεται, με τον πλανήτη να οδεύει σε θερμότητα περίπου 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Action Tracker. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα ήταν καταστροφική για τη ζωή στη Γη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Mονάς στην Αυστραλία και το πανεπιστήμιο Shandong της Κίνας υπολόγισαν ότι υπήρχαν 74 επιπλέον θάνατοι από ασυνήθιστα κρύες ή θερμές θερμοκρασίες για κάθε 100.000 άτομα.

Η έρευνα ανέλυσε τη θνησιμότητα σε 43 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο μειώθηκαν κατά 0,5% από το 2000 έως το 2019, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Η Ευρώπη είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου ανά 100.000 άτομα λόγω της έκθεσης στη υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με την έρευνα. Στην Υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους, εξαιτίας της έκθεσής τους σε δριμύ ψύχος. Η μεγαλύτερη μείωση των θανάτων σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ