Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερευνα: Εγκρατείς στα χριστουγεννιάτικα ψώνια, σπάταλοι στα συναισθήματα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Νέα έρευνα της Mastercard αποκαλύπτει πως τη φετινή εορταστική περίοδο οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι, εγκρατείς και διατεθειμένοι να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια στα δώρα που θα αγοράσουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ειδικότερα:

  • το 77% των Ευρωπαίων δηλώνει πως ο τελευταίος χρόνος τους υπενθύμισε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους
  • το 65% αναφέρει πως αυτά τα Χριστούγεννα θα σκεφτούν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα τα δώρα που αναμένεται να προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
  • το 58% των αγοραστών, μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά, εκφράζεται με εγκράτεια ως προς τις δαπάνες των φετινών αγορών του, με παραπάνω από τους μισούς (51%) να αναφέρουν πως θα προσθέσουν τη δική τους προσωπική πινελιά στην επιλογή των δώρων που θα κάνουν στους αγαπημένους τους.
  • το 45% αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην επιλογή του κατάλληλου δώρου, ή ακόμα και στη δημιουργία του από το μηδέν.  

Οι προκλήσεις που έφερε το 2020 έκαναν τους ανθρώπους πιο σκεπτικούς, αφυπνίζοντάς τους ως προς την προσφορά στον πλησίον. Έτσι, ποσοστό της τάξης του 17% έχει αναπτύξει τη φιλανθρωπική του πλευρά, αγοράζοντας δώρα και προσφέροντάς τα σε αγνώστους, τείνοντας με αυτό τον τρόπο ένα χέρι βοηθείας σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. 

Oι μισοί σχεδόν Ευρωπαίοι έχουν αγοράσει δώρα από εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ποσοστό των κερδών τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πιο ευαισθητοποιημένοι φέτος οι Ευρωπαίοι

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων φανερώνουν τη συνειδητή υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανισμών, καθώς οι μισοί σχεδόν Ευρωπαίοι (48 %) έχουν αγοράσει δώρα από εταιρείες οι οποίες προσφέρουν ποσοστό των κερδών τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, ένας στους πέντε (18%) έχει αγοράσει αντικείμενα τα οποία υποστηρίζουν μία φιλανθρωπική οργάνωση, ενώ το 17 % έχει αγοράσει δώρα τα οποία σχετίζονται με την υιοθεσία κάποιου ζώου. Ταυτόχρονα, το 14%  έχει κάνει απευθείας δωρεά σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ ποσοστό της τάξης του 19% έχει αγοράσει χριστουγεννιάτικες κάρτες από φιλανθρωπικούς οργανισμούς

Τα φετινά Χριστούγεννα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι και ως προς τα καταστήματα που θα επιλέξουν για πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Ένας στους δύο έχει επιλέξει καταστήματα τα οποία βρίσκονται εντός της δικής του γειτονιάς και μάλιστα το 59% έχει ψωνίσει συνειδητά από τοπικά καταστήματα, με σκοπό να συνδράμει στην ενίσχυση της κοινότητάς του. Η συμπαράσταση στις τοπικές επιχειρήσεις είναι επίσης  διακριτή και από τα ποσοστά που εμφανίζουν η αγορά τροφίμων και καρτών δώρων από τοπικά καταστήματα, τα οποία είναι 61% και 44%, αντίστοιχα, αλλά και από το γεγονός ότι  το 27% των καταναλωτών έχει κάνει κράτηση σε κάποιο κοντινό εστιατόριο για να απολαύσει το Χριστουγεννιάτικο του δείπνο. 

Τα δώρα που προτιμούν

Στην κορυφή της λίστας των προτιμώμενων δώρων για το 2020 βρίσκονται τα χειροποίητα καλάθια (38%), τα δώρα ευεξίας (37%) και οι φωτογραφίες με κορνίζα (35%), ενώ ακολουθούν τα δώρα εμπειρίας που στοχεύουν να φέρουν κοντά τους καταναλωτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα (32%), καθώς και οι εξατομικευμένες διακοσμήσεις χώρων (26%). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ