Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Αργεντινή αναγνωρίζει το δικαίωμα στο «ουδέτερο» φύλο - Εκδίδει ταυτότητες

Αργεντινή
AP Photos

Το δικαίωμα στην ελευθερία και την αναγνώριση ως ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας, δίνει η Αργεντινή σε ανθρώπους που δεν αυτόπροσδιορίζονται σύμφωνα με τα υπάρχοντα φύλα αλλά ανήκουν στο λεγόμενο «ουδέτερο»

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής νομοθέτησε το δικαίωμα οι πολίτες της να χαρακτηρίζονται ως «ουδέτεροι» ως προς το φύλο δίνοντας τους ταυτότητες και αλλάζοντας σταδιακά και τα υπόλοιπα δημόσια έγγραφα όπως διαβατήρια και κάρτες ασφάλισης. 

Έτσι στο εξής, κάθε Αργεντίνος που θα υποβάλλει αίτηση για χορήγηση ταυτότητας θα μπορεί να επιλέξει το «Χ» ως φύλο αντί για «άνδρας» ή «γυναίκα», ένα δικαίωμα που έχει αναγνωριστεί ήδη στον Καναδά, στην Ινδία και στη Νέα Ζηλανδία.

Η Αργεντινή γίνεται η πρώτη χώρα στην Λατινική Αμερική που υιοθέτησε αυτό το νέο σύστημα, μετά από διάταγμα του Προέδρου Alberto Fernández ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να αλλάξει την νομοθεσία και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ουδέτερου φύλου και το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως αυτό και σε επίσημα έγγραφα.

Ο Αργεντίνος Πρόεδρος σε τελετή στο Μπουένος Άιρες, παρουσίασε τη νέα γκάμα δελτίων ταυτότητας με τη νέα μορφή "x" και παρέδωσε ήδη τα τρία πρώτα από αυτά στους κατόχους τους.

«Υπάρχουν κι άλλες ταυτότητες εκτός από εκείνες του άνδρα και της γυναίκας, και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Το ιδανικό θα είναι όταν, όλοι θα είμαστε ακριβώς αυτό που είμαστε και κανείς δεν θα νοιάζεται για το φύλο των ανθρώπων» δήλωσε ο Alberto Fernández ο οποίος ήταν υπέρμαχος των προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων από το 2019, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος της χώρας. 

Πέρυσι, η κεντροαριστερή κυβέρνησή του, νομιμοποίησε με επιτυχία τις αμβλώσεις, μια μάχη που χανόταν επι δεκαετίες στις δικαστικές αίθουσες λόγω των αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων που κυριαρχούσαν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το 2014 το Ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας αναγνώρισε για πρώτη φορά στα χρονικά το δικαίωμα ενός ανθρώπου να μην ταυτίζεται ούτε με το ανδρικό, ούτε με το γυναικείο φύλο, αλλά να χαρακτηρίζεται ως «ουδέτερο». 

Τον Ιούνιο του 2021 το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα δίνει από τον Σεπτέμβριο τη δυνατότητα τρίτης επιλογής για το φύλο στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα  σχολεία της γαλλόφωνης περιοχής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ