Νέα
  • ΓΔ: 821.12 +0.24%
  • Τζίρος: 33,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,1% - Υψηλό επίπεδο 13 ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούλιο, μία εξέλιξη που οδήγησε το συνδικάτο του τομέα υπηρεσιών Verdi να ζητήσει αμέσως «ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις».

«Χρειαζόμαστε ισχυρές αυξήσεις μισθών, ακριβώς λόγω της αύξησης των τιμών», δήλωσε η αντιπρόεδρος του συνδικάτου Andrea Kocsis στο Reuters.

Οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Ιούλιο έναντι 2,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2008, όταν ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.

Ανησυχία του Βάιντμαν 

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας κινείται πλέον πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι 2% και έχει προκαλέσει μία συζήτηση για το αν θα έχει διάρκεια.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται μία διατηρήσιμη αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, επικαλούμενος το αποτέλεσμα βάσης από την προσωρινή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 που επηρέασε συγκυριακά την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ης γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι ανησυχεί για την προοπτική να παραταθεί επί μακρόν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι σύμβουλοί του αναμένουν ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 5% αργότερα φέτος.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ