Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί η Fed δεν τη θεωρεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Πόσο σημαντικός είναι πλέον ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για την οικονομία; Για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν φαίνεται να είναι πλέον σημαντικός, αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες δηλώσεις του. 

Στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική, η Fed ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ είναι στον σωστό δρόμο και ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία μειώνεται. Η οικονομία, πρόσθετε η ανακοίνωση, σημειώνει πρόοδο προς το σημείο εκείνο, στο οποίο η κεντρική τράπεζας θα μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων που άρχισε πέρυσι λόγω της πανδημίας.  

Ουσιαστικά, η Fed έστειλε σήμα ότι η πανδημία δεν επηρεάζει πλέον σημαντικά την οικονομία. Μπορεί ο κορονοϊός να μην εξαφανιστεί, αλλά ο κόσμος πλέον προσαρμόζεται όλο και περισσότερο σε αυτόν, χάρη στους εμβολιασμούς αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους αγορών, είναι η άποψη της κεντρικής τράπεζας. 

Από τον Απρίλιο, η Fed σταμάτησε να αναφέρεται στην πανδημία ως παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, τονίζει τη θετική επίδραση των εμβολιασμών και την Τετάρτη είπε ουσιαστικά ότι ο κορονοϊός θα μείνει ως μελλοντικός κίνδυνος, αλλά όχι σημαντικός.

«Μάθαμε να ζούμε με τον ιό»

«Μάθαμε να ζούμε με αυτόν», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Fed. Ακόμη και με τα νοσοκομεία να γεμίζουν σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, «με ένα εύλογα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα και τα εμβόλια να είναι προφανώς αποτελεσματικά… οι συνέπειες θα είναι πιθανότατα λιγότερες. Δεν θα υπάρξουν ενδεχομένως σημαντικά lockdown και τέτοια πράγματα», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτό μένει να φανεί στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν καθυστερήσει ήδη την προγραμματισμένη επάνοδο των εργαζομένων τους στα γραφεία.

Δεν αλλάζουν οι προβλέψεις

O Πάουελ παραδέχθηκε ότι, οριακά και τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, η εκτίναξη της Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιπλοκές αν τα σχολεία καθυστερήσουν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία ή αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν για κάποιες εβδομάδες ακόμη να επανέλθουν στις εργασίες τους.

Επί του παρόντος, όμως, δεν αναιρεί τον σχεδιασμό της Fed που προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαφωνία της Grant Thornton

 

 Η επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton, Diane Swonk. Διαφώνησε με τον Πάουελ, χαρακτηρίζοντας υπεραισιόδοξες τις δηλώσεις του, αναφέροντας τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας – από τη μετάλλαξη Δέλτα έως τις αργές προσπάθειες εκατομμυρίων ανέργων να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων «έχει καθυστερήσει ήδη για αργότερα την επάνοδο στα γραφεία ορισμένων εταιρειών. Εξοικειωνόμαστε με αγορές στη διάρκεια της πανδημίας, όπως σημείωσε ο Πάουελ…Οι δαπάνες αυτές στηρίχθηκαν από τη δημοσιονομική στήριξη καθώς θα οδεύουμε στο 2022», έγραψε η ίδια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ επανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο στο επίπεδο που ήταν πριν τον κορονοϊό, αλλά έδειξαν επίσης μία μείωση των εισοδημάτων καθώς μειώθηκαν οι μεταβιβάσεις από το κράτος και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5%, χαμηλότερο από το 7% που ανέμενε η Fed.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ