Νέα
 • ΓΔ: 860.06 +1.03%
 • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «πολιορκούν» την Καμπούλ - Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών

Η Zarmina Kakar μια φεμινίστρια που μάχεται για τα ανθρώπινα φικαιώματα των γυναικών κλαίει κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το The Associated Press
Η Zarmina Kakar μια φεμινίστρια που μάχεται για τα ανθρώπινα φικαιώματα των γυναικών κλαίει κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το The Associated Press

Υπάρχει μια παλιά αφγανή φράση που λέει: Μια γυναίκα φεύγει από το πατρικό της μόνο με το νυφικό της, και επιστρέφει μόνο σε λευκά σάβανα (το νεκρικό σεντόνι).

Η Tahira είναι μια Αφγανή, διαζευγμένη, η οποία ζει στην Καμπούλ, διότι η οικογένεια της, την αποκλήρωσε μετά την απόφασή της να χωρίσει με τον σύζυγό της. Εκεί έχει βρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον, καθώς η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα είναι ανοιχτή για όλες τις γυναίκες (χωρισμένες, χήρες, ανύπαντρες, καριερίστες).

«Εάν οι Ταλιμπάν κατακτήσουν την Καμπούλ δεν θα μπορούμε να ζούμε την ζωή μας σαν ανεξάρτητες γυναίκες, όπως κάνουμε τώρα. Δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας χωρίς άντρες συνοδούς-φύλακες», τονίζει μιλώντας στον Guardian, η συγκάτοικος της Tahira, η Roqia.

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι θα εξαναγκάσουν γάμους μεταξύ των νέων κοριτσιών και των χήρων με αγωνιστές των Ταλιμπάν. Αν έρθουν σε εμάς για κάτι τέτοιο, θα δώσουμε τέλος στη ζωή μας. Αυτή είναι η μόνη επιλογή», προσθέτει η Tahira.

Τους ίδιους φόβους εκφράζει στο BBC και η Αφγανή δημοσιογράφος Anisa, η οποία είναι μία από τις πολλές γυναίκες που φοβούνται ότι η ελευθερία τους να σπουδάζουν, να εργάζονται, να έχουν μία «κανονική» ζωή θα χαθεί απότομα εάν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία. Αλλά δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει και αρνείται να χάσει την ελπίδα.

«Πρέπει να προσέχω πολύ τι τηλεφωνήματα κάνω και δέχομαι και πού πηγαίνω. Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου δεν είναι για τη ζωή μου. Φοβάμαι ότι η σκληρή δουλειά των τελευταίων 20 ετών από τους Αφγανούς, που η μεγαλύτερη κατάκτησή τους είναι η ελευθερία του λόγου, θα χαθεί», εξομολογείται η Anisa.

Η 22χρονη Fatima φοβάται για το μέλλον που θα αντικρίσουν οι δύο κόρες της και δεν είναι η μόνη τρομοκρατημένη γυναίκα.

«Ακούγαμε ότι οι Ταλιμπάν θα σκοτώσουν τους νεαρούς Αφγανούς και θα βιάσουν της νεαρές Αφγανές. Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Όταν έφτασαν στο χωριό μας, ήθελαν να πάρουν ένα νεαρό κορίτσι μαζί τους. Εκείνη δεν ήθελε και επέλεξε να αυτοκτονήσει πηδώντας από την ταράτσα του σπιτιού της», αναφέρει στον Guardian.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, λοιπόν, που επιλέγουν τη φυγή ή ακόμα και την αυτοκτονία από τη πιθανότητα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν και να χάσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και κάθε κεκτημένο δικαίωμά τους.

«Με κάθε πόλη που καταρρέι, οι άνθρωποι καταρρέουν, τα όνειρα καταρρέουν, η ιστορία και το μέλλον το ίδιο, η τέχνη και ο πολιτισμός επίσης καταρρέουν, ομοίως η ζωή και η ομορφιά, όλος ο κόσμος μας καταρρέι, Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει», γράφει μέσω Twitter η καλλιτέχνης Rada Akbar.

Οι γυναίκες για τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ακολουθούν τον «Ισλαμικό Νόμο», ο οποίος ορίζει πολύ αυστηρές ποινές ενώ αφαίρει και σχεδόν όλα τα δικαιώματα των γυναικών. Για παράδειγμα για έναν κλέφτη η ποινή είναι ο ακρωτηριασμός, ωστόσο για τις γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά. Ο εξαναγκασμός σε γάμο ή σε σεξουαλική επαφή μεταξύ Ταλιμπάν και νεαρών κοριτσιών είναι κάτι παραπάνω από καθημερινό φαινόμενο.

Αναλυτικά οι γυναίκες:

 • Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς τη συνοδεία κάποιου άντρα
 • Σε περίπτωση που κυκλοφούν πρέπει πάντα να φοράνε μπούρκα
 • Απαγορεύεται να εργάζονται
 • Απαγορεύονται να πηγαίνουν σε σχολεία ή πανεπιστήμια
 • Δεν μπορούν να εξεταστούν από άντρες γιατρούς, αλλά ούτε και από γυναίκες, καθώς απαγορεύεται η εργασία, άρα πολλές πεθαίνουν από αρρώστιες.

Σε περίπτωση παραβίασης:

 • Μια ελεύθερη γυναίκα που βρεθεί με έναν άντρα σεξουαλικά εκτός γάμου, μαστιγώνεται 100 φορές δημοσίως
 • Μια παντρεμένη γυναίκα που πράττει μοιχεία δολοφονείται, δια του δημόσιου λιθοβολισμού
 • Μια εκδιδόμενη γυναίκα δολοφονείται δια του δημόσιου απαγχονισμού
 • Μια γυναίκα «έδειξε» τον αστράγαλό της, μέσα από την μπούρκα, το αποτέλεσμα ήταν να την χτυπήσουν με μεταλλική βέργα μέχρι να σπάσει ο αστράγαλος (η μόνη θεραπεία που μπορεί να δεχτεί είναι η εθελοντική των γυναικών συγγενών της)
 • Μια γυναίκα που διδάσκει εθελοντικά σε νεαρά κορίτσια, δολοφονείται ενώπιον της οικογενείας της.

Περισσότερο από οποιονδήποτε κινδυνέουν οι γυναίκες, οι οποίες βλέπουν τα δικαιώματα, που με τόσο κόπο έχουν κατακτήσει να χάνονται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Γκουτέρες: Το Αφγανιστάν εκτός ελέγχου

Ο τρόμος των Αφγανών γυναικών έχει ανησυχήσει και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθύτατα ταραγμένος» μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν.

«Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται».

Οι Ταλιμπάν πλησιάζουν την Καμπούλ

Σύμφωνα με τις τελευταίες εβδομάδες οι Ταλιμπάν βρίσκονται 10 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ενώ έχουν ήδη καταλάβει το 75% της χώρας.

Οι κατακτήσεις των Ταλιμπάν στο Αγφανιστάν / Πηγή: AP
Οι κατακτήσεις των Ταλιμπάν στο Αγφανιστάν / Πηγή: AP

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν τον «πόλεμο» με το Αφγανική πολιτεία αμέσως μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν να αποχωρήσουν όλα τα αμερικάνικα στρατεύματα μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μια απόφαση, λίγο πριν την 20ετή επέτειο από την πτώση των Δίδυμων Πύργων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς πολιτικούς αναλυτές αποτυχημένη.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 1 τρισ. δολάρια για να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον αφγανικό στρατό, ο οποίος ηττάται από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο οι εξτριμιστές έχουν ήδη καρπωθεί τον αμερικανικό εξοπλισμό των ηττημένων και οδεύουν προς την πρωτεύουσα. Εκεί τους περιμένουν περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Αμερικάνικη Πρεσβεία αλλά και την πρωτεύουσα.

Σε φυγή έχουν τραπεί οι ξένοι διπλωμάτες

Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι:

 • Μεγάλη Βρετανία
 • Ολλανδία
 • Φιλανδία
 • Σουηδία
 • Ιταλία
 • Ισπανία
 • Γερμανία
 • Νορβηγία
 • Δανία

Είτε κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν είτε απομακρύνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σε αυτές. Ωστόσο δεν στέλνουν στρατεύματα να υπερασπιστούν την χώρα.

Εχουν ξεκινήσει να μεταναστεύουν οι Αφγανοί - Οι γυναίκες φορούν μπούρκα / Πηγή: AP
Εχουν ξεκινήσει να μεταναστεύουν οι Αφγανοί - Οι γυναίκες φορούν μπούρκα / Πηγή: AP

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται να φτάσει στα σύνορα από το Αφγανιστάν, μέσω της Τουρκίας.

Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή υπό το φως της αμείλικτης προέλασης των ανταρτών, είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν «αφάνταστη τραγωδία».

«Μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις εναντίον αμάχων. Αυτές οι επιθέσεις συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», δήλωσε, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες των πράξεων αυτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ